Circular Minds (CG4C) – Circular Governance for Change

A Circular Minds projekt célja, hogy javítsa a regionális fejlesztési politikák végrehajtását a szervezetek körforgásos gazdaságra való irányítása terén, különösen az állami körforgásos gazdasági gyakorlatok pozitív hatásának növelésével. A partnerség 8 országból 9 partnerrel, a fejlettebb és kevésbé fejlett területek megfelelő arányú részvételével kiegyensúlyozott uniós lefedettséget biztosít.

GRANDIS – Green, digital, female-driven SMEs

A GRANDIS projekt célja hogy az interregionális tanulást felhasználva támogassa a női startupok és kkv-k által vezérelt versenyképes iker átmenetet. A GRANDIS 8 partnert kapcsol össze az Európai Unió egész területéről. A projekt ösztönző környezetet teremt a tapasztalatcsere és a tanulás számára, biztosítva az érdekelt felek aktív részvételét a régiók közötti és regionális csereprogramokban. A GRANDIS megteremti az alapjait az EU régióiban az előremutató politikáknak, amelyek támogatják a sikeres, női kkv-k által ösztönzött kettős átmenetet.

DARKERSKY4CE – Strategic Transnational Approach to Reduce LIGHT pollution in Central Europe

A DARKERSKY4CE projekt célja a fényszennyezés csökkentése Közép-Európában azáltal, hogy megváltoztatja a politikai döntéshozók, a turisztikai létesítmények turistái és a helyiek hozzáállását. A projekt célja, hogy felhívja a figyelmet a problémára, és pozitív, megoldásorientált szemléletet alakítson ki az ökoszisztémák és a biológiai sokféleség megőrzése érdekében, kiemelve, hogy a sötét égbolt versenyképes előny lehet a fenntartható fejlődés szempontjából a nem urbanizált területeken. Mindez megvalósítható, ha bizonyítékokkal támasztjuk alá, hogy a fényszennyezés káros az ökoszisztémákra és a biológiai sokféleségre.

REUSE2030 – REshaping Central Europe IndUstry Sustainability through circular Economy models by 2030

A REUSE2030 célja a körforgásos gazdaság elveinek a gépipari ágazatban való fokozottabb alkalmazása, olyan eszközök bevezetésével, amelyek megkönnyítik a körforgásos gazdaság modelljeinek alkalmazását a gépipari vállalatok / kkv-k termelési és termékfázisaiban egyaránt, közép-európai szinten.

CE-PRINCE – Green PRocurement and Innovation Network for Circular Economy

A CE-PRINCE célja, hogy támogassa a körforgásos gazdaságra való átállást Közép-Európában, kihasználva a zöld közbeszerzés (GPP) mint a vállalatok körforgásos jellegének javítását szolgáló eszköz, miközben megerősíti a közszféra kapacitását, hogy egyre több körforgásos elemet tartalmazó pályázatokat írjon ki.

OPTI-UP – Optimizing and greening Public Transport networks through Integration with Urban Planning and data driven approaches

Az OPTI-UP projekt célja a tömegközlekedési hálózatok optimalizálása a közép-európai kis- és közepes méretű városokban a várostervezéssel és az adatvezérelt megközelítésekkel való integráció révén, miközben a tömegközlekedés környezetbarátabbá válik. Ez a holisztikus megközelítés innovatív, mert figyelembe veszi a földhasználat és a közlekedés közötti kölcsönös függőségi kapcsolatot, és elismeri az adatvezérelt döntéshozatal fontosságát a közösségi közlekedés tervezésében.

HyEfRe – Hydrogen integration for efficient renewable energy sytems

A HyEfRe egy innovatív holisztikus megközelítésen keresztül elősegíti a megújuló energiaforrások és a zöld hidrogéntechnológiák beruházásbarát környezetének kialakulását az energiahatékonyság (pl. a hulladékhő hasznosítása) és a kiegyenlítés tekintetében történő integrációját.

HERCULES – Enhancing the energy transition in Central Europe with the support of renewable energy communities

Az energetikai átmenet, a megújuló energiaforrásokhoz való hozzáférés alacsonyabb infrastrukturális beruházási költségekkel nagymértékben növelhető, ha a polgárokat és a kkv-kat olyan közösségek formájában vonják be, amelyek célja az energia megosztása a megtakarításokkal.

Danube DNA

A projekt az integráló intelligens szakosodást, a készségfejlesztést, az ágazatok közötti együttműködéseket, a kkv-k átalakulását, valamint az ipar és logisztika 4.0 felé történő átmenetet támogatja tudásátadáson, régiók közötti kapacitásépítésen, közösen kidolgozott megoldásokon, valamint innovatív és fenntartható kísérleti akciók megvalósításán keresztül.

DANUBE WOOD(s)ROUTE

A projekt fő célja a Duna Régióban található erdők természeti erőforrásainak és kulturális adottságainak hasznosítása a fenntartható és innovatív ökoturizmus megteremtése és hozzá kapcsolódó szolgáltatások fejlesztése érdekében.

RISE – Rising competences & skills in less developed Danube regions through food sector cross-topic innovations

A RISE általános célja a vállalkozói kompetenciák és készségek fejlesztése a távoli területeken az élelmiszeripari innovációs potenciálok révén, a fenntartható transznacionális mentorprogramba integrált transznacionális tudásátadás felgyorsítása érdekében, hogy a kísérleti régiókban a (1) regionális mentorok és (2) kisipari élelmiszer- és italszolgáltatók kompetenciáit növeljék az ágazatközi témákban, a digitális, energiahatékony és anyagkörforgásos technológiafejlesztésekre összpontosítva, elsősorban a partnerek elmaradt térségeire.

NRGCOM – Creating appropriate operational conditions for renewable energy communities in the Danube Region

A projekt célja, hogy a Duna-régióban megfelelő környezetet és tájékozott társadalmat biztosítson, ahol a közösségi megújulóenergia-kezdeményezések akadálytalanul elindulhatnak és terjeszkedhetnek, ezáltal elősegítve a zöld átmenetet és az energiahatékonyság növelését, hozzájárulva a dekarbonizációs klímacélok eléréséhez és az energiabiztonság növeléséhez.

TEX-DAN – Moving forward with circularity in textile and fashion value chains

A TEX-DAN célja, hogy a kkv-k a Duna-régióban folytatott transznacionális együttműködés révén a textilipari és divatipari értékláncokban a körforgást elősegítő technológiákat alkalmazzanak. A Duna-régiót nagy különbségek jellemzik a körforgásos megoldások alkalmazása terén a textil- és divatipari értékláncokban. A textil- és divatágazat sok tekintetben lemaradásban van más ágazatokhoz képest, beleértve a körforgást is. Emellett a Duna-régió egész területén alacsony szintű tudatosság figyelhető meg.