A nők vállalkozói potenciálja erőteljes ösztönző az iker átmenet fellendítéséhez. A nemek közötti egyenlőség nem csupán a társadalmi igazságosságról szól. A kutatások azt mutatják, hogy a nők által vezetett kezdeményezések előrelépést tesznek a fenntartható fejlődés irányába; hogy a női vállalkozók pozitív társadalmi-gazdasági eredményeket érnek el; és hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos fellépés nem nemsemleges. A nőközpontú megközelítések és az olyan területek innovációs potenciáljának egyesítése, mint a tiszta és zöld technológiák, fontos hajtóereje lehet a növekedésnek. A hatóságok előtt álló kihívás az, hogy miként lehet olyan politikát kialakítani, amely képes: csökkenteni a nemek közötti szakadékot, kezelni a digitális tiszta/zöld technológiák területén a több szakember iránti igényt, és támogatni az élénk és produktív induló vállalkozások és kkv-k környezetének megteremtését a kettős átmenet elősegítése érdekében.

A GRANDIS vállalta ezeket a kihívásokat, és az interregionális tanulást felhasználva támogatja a női startupok és kkv-k által vezérelt versenyképes iker átmenetet. A GRANDIS 8 partnert kapcsol össze az Európai Unió egész területéről. A projekt ösztönző környezetet teremt a tapasztalatcsere és a tanulás számára, biztosítva az érdekelt felek aktív részvételét a régiók közötti és regionális csereprogramokban. A GRANDIS megteremti az alapjait az EU régióiban az előremutató politikáknak, amelyek támogatják a sikeres, női kkv-k által ösztönzött kettős átmenetet.

 

A projekt főbb adatai:
A projekt címe: Green, digital, female-driven SMEs
A projekt kódja: 02C0608

 

Partnerek:
STRIA South Transdanubian Regional Innovation Agency (HU)(LP)
Region of Crete (GR)
Western Development Commission (IR)
European Projects Office of the Government of Cantabria (ES)
Directorate General for Universities, Research and Transfer (Regional Ministry of Universities, Equality, Culture and Sport of the Government of Cantabria) (ES)
Public Service of Wallonia – Department Employment & Vocational Training (BE)
Europen Institute for Innovation – Technology e.V. (DE)
Zarasai district municipality administration (LT)

 

Projekt teljes költségvetése: 1,394,886 EUR
Finanszírozó program: Interreg Europe Programme
Projekt időtartama: 2024.04.01 – 2026.12.31