Nemzetközi projektek

Danube DNA

A projekt az integráló intelligens szakosodást, a készségfejlesztést, az ágazatok közötti együttműködéseket, a kkv-k átalakulását, valamint az ipar és logisztika 4.0 felé történő átmenetet támogatja tudásátadáson, régiók közötti kapacitásépítésen, közösen kidolgozott megoldásokon, valamint innovatív és fenntartható kísérleti akciók megvalósításán keresztül.

A projekt fő kihívása a kis- és középvállalkozások összehangolt transznacionális digitális átalakulása az ipar és a logisztika 4.0 irányába a Duna-régióban. Ezt támogatja a projekt tudástranszfer modulok létrehozásával, amely a kkv-k digitalizálásának lehetőségeivel és előnyeivel kapcsolatos ismeretek adja át és segít a tudatosság növelésében, majd olyan közös megoldások kidolgozása a cél, amelyek szükségesek és megvalósíthatók a KKV-k körében az egész régióban.  A határokon átnyúló együttműködés, valamint a KKV-k horizontális és vertikális integrációjának elősegítése a Duna-régió mentén transznacionális kapacitásépítő és tudástranszfer rendezvényen keresztül valósul meg.

 

A projekt főbb adatai: 

A projekt címe: Danube Digital transformation Network of Active SMEs training and knowledge transfer centers

A projekt kódja: DRP0200391

 

Partnerek:

Faculty of Technical Sciences, University of Novi Sad

IT&C Cluster „Lower Danube”

Foundation Cluster Information and Communication Technologies

TERA TEHNOPOLIS Ltd.

Institute of Technology and Business in České Budějovice

South Trasndanubian Regional Innovation Agency

Pomurje Technology Park

SOVA Digital Inc.

TUM International GmbH

CAMPUS 02 University of Applied Sciences

Sarajevo Economic Region Development Agency

CHAMBER OF ECONOMY OF MONTENEGRO

 

Projekt teljes költségvetése: 1,727,624 EUR

Finanszírozó program: Interreg Danube Region Programme

Projekt időtartama: 2024.01.01 – 2026.06.30DANUBE WOOD(s)ROUTE

A projekt fő célja a Duna Régióban található erdők természeti erőforrásainak és kulturális adottságainak hasznosítása a fenntartható és innovatív ökoturizmus megteremtése és hozzá kapcsolódó szolgáltatások fejlesztése érdekében. 

A Duna-régió nyugati és keleti részei, valamint egyes városközpontok és a környező vidéki területek közötti óriási gazdasági különbségek jellemzők, ami a minőségi turisztikai kínálatban is megfigyelhető. A projekt ökoturisztikai alternatívát fejleszt, amely egy természetalapú megoldás a fenntartható fejlődéshez és a helyi közösségek kulturális identitásának megőrzéséhez, és barátságosabb hozzáállást alakít ki a fához és az erdei erőforrások fenntartható hasznosításához, miközben támogatja ennek az európai örökségnek a hosszú távú megőrzését. 

 

A projekt főbb adatai: 

A projekt címe: Richness of Danube forests and wood cultural heritage (tangible, intangible)-way towards sustainable green tourism embedded in European cultural route of Danube timber 

A projekt kódja: DRP0200569

 

Partnerek:

 1. BSC, Business support centre L.t.d., Kranj (Slovenia) 
 2. Institute for sustainable development (Slovenia)
 3. Holz von Hier nonprofit Ltd. (Germany)
 4. Association of Parks in Bulgaria (Bulgaria) 
 5. Varna Economic Development Agency (Bulgaria)
 6. WWF Romania Association (Romania) 
 7. Regional Development Agency of the Pilsen Region (Czech Republic)
 8. Woodworld Murau (Austria)
 9. Croatian Wood Cluster (Croatia)
 10. DDRIÜ Nonprofit Kft. (Hungary)
 11. Regional development Agency of the Presov self governing region (Slovakia)
 12. SMART Development Center Association (Romania)
 13. Danube competence center (Serbia)
 14. Zlatibor Regional Development Agency (Serbia)
 15. Active Sarajevo economic region development agency (Bosnia and Herzegovina)
 16. National park Kozara (Bosnia and Herzegovina)

 

Projekt teljes költségvetése: 2 880 550 EUR

Finanszírozó program: Interreg Danube Region Programme

Projekt időtartama: 2024.01.01 – 2026.06.30RISE – Rising competences & skills in less developed Danube regions through food sector cross-topic innovations

A fő probléma az elmaradt térségek innovációs kapacitásából ered. A partnerrégiókban a strukturális változások következtében csökkenő foglalkoztatási lehetőségekkel kell szembenézniük a hagyományos iparágakban. Ez kiemeli, hogy lépéseket kell tenni a munkahelyteremtő potenciállal rendelkező gazdasági tevékenységek ösztönzésére, mivel a régióknak nehézséget okoz a gazdasági fejlődést támogató létesítmények kritikus tömegének fenntartása. Az eddigi elemzések azt bizonyítják, hogy az élelmiszeripar más, az értéklánchoz kapcsolódó ágazatokkal együtt az egyik legfontosabb, potenciális területet jelenti az elmaradt régiók társadalmi-gazdasági helyzetének javítására.

A RISE általános célja a vállalkozói kompetenciák és készségek fejlesztése a távoli területeken az élelmiszeripari innovációs potenciálok révén, a fenntartható transznacionális mentorprogramba integrált transznacionális tudásátadás felgyorsítása érdekében, hogy a kísérleti régiókban a (1) regionális mentorok és (2) kisipari élelmiszer- és italszolgáltatók kompetenciáit növeljék az ágazatközi témákban, a digitális, energiahatékony és anyagkörforgásos technológiafejlesztésekre összpontosítva, elsősorban a partnerek elmaradt térségeire.

 

A projekt főbb adatai:

A projekt címe: Rising competences & skills in less developed Danube regions through food sector cross-topic innovations

A projekt kódja: DRP0200476

 

Partnerek:

Pomurje Technology Park – Szlovénia (LP)

DDRIÜ Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. – Magyarország

Burgenland Business Agency – Ausztria

The Roznava Regional Advisory and Information Centre – Szlovákia

Innovation Centre INION – Csehország

Chamber of Commerce and Industry of Serbia – Szerbia

Regional Agency for Entrepreneurship and Innovations – Varna (RAPIV) – Bulgária

Pforzheim University – Németország

University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine of Cluj-Napoca – Románia

Digital Innovation Hub ONEX – Bosznia és Hercegovina

Digital innovation hub Agrifood Croatia – Horvátország

 

A projekt összköltsége: 2,068,451.40 €

Finanszírozó program: Interreg Danube Region Programme

Projekt időtartama: 2024.01.01 – 2026.06.30NRGCOM – Creating appropriate operational conditions for renewable energy communities in the Danube Region

A projekt célja, hogy a Duna-régióban megfelelő környezetet és tájékozott társadalmat biztosítson, ahol a közösségi megújulóenergia-kezdeményezések akadálytalanul elindulhatnak és terjeszkedhetnek, ezáltal elősegítve a zöld átmenetet és az energiahatékonyság növelését, hozzájárulva a dekarbonizációs klímacélok eléréséhez és az energiabiztonság növeléséhez. 

A Duna-régió nagymértékben támaszkodik az importált, fosszilis energiaforrásokra, ami környezetvédelmi, hatékonysági és biztonsági aggályokat vet fel. A megújuló energiaközösségek (REC) koncepciója nem ismert széles körben a régióban, és működésüket gyakran jogi, belső működési, infrastrukturális vagy technikai akadályok hátráltatják.

A projekt jogi megoldásokat fog feltárni és javasolni, valamint különböző működési modelleket fog elemezni annak érdekében, hogy megteremtse az energiaközösségek létrehozásához szükséges és megfelelő feltételeket. A Duna régió jelenlegi energetikai kihívásaira való figyelemfelkeltés és a lehető legszélesebb körű változás elérése érdekében a partnerek különböző hatóságokat és ügynökségeket, önkormányzatokat, az energiaközösségek tagjait, nem kormányzati szervezeteket, kkv-kat, üzemeltetőket és szolgáltatókat, valamint a lakosságot szólítják meg és vonják be, továbbá ösztönző módszereket dolgoznak ki és tesztelnek a magatartásváltás növelésére. A partnerek fogják tájékoztatni, felvilágosítani és képezni a célközönséget a környezet- és energiatudatosságra, valamint a REC-ek létrehozására.

 

A projekt főbb adatai:

A projekt címe: Creating appropriate operational conditions for renewable energy communities in the Danube Region

A projekt kódja: DRP0200163

 

Partnerek:

DDRIÜ Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. – Magyarország (LP)

IMRO-DDKK Nonprofit Kft. – Magyarország

South Bohemian Agency for Support to Innovation (JAIP) – Csehország

Research Burgenland Ltd. – Ausztria

IRENA Istrian Regional Energy Agency – Horvátország

Energy Agency of Savinjska, Šaleška and Koroška Region – Szlovénia

Pazardzhik Regional Administration – Bulgária

Regional Economic Development Agency for Sumadija and Pomoravlje – Szerbia

Romanian Network of Energy Cities (OER) – Románia

FORS Montenegro – Foundation for the Development of Northern Montenegro – Montenegro

DIT – Institute of Technology – Németország

National Energy Cluster – NEK – Szlovákia

Alliance for Energy Efficiency and Renewables – Moldova

 

A projekt összköltsége: 2,533,053.86 €

Finanszírozó program: Interreg Danube Region Programme

Projekt időtartama: 2024.01.01 – 2026.06.30TEX-DAN – Moving forward with circularity in textile and fashion value chains

A TEX-DAN célja, hogy a kkv-k a Duna-régióban folytatott transznacionális együttműködés révén a textilipari és divatipari értékláncokban a körforgást elősegítő technológiákat alkalmazzanak. A Duna-régiót nagy különbségek jellemzik a körforgásos megoldások alkalmazása terén a textil- és divatipari értékláncokban. A textil- és divatágazat sok tekintetben lemaradásban van más ágazatokhoz képest, beleértve a körforgást is. Emellett a Duna-régió egész területén alacsony szintű tudatosság figyelhető meg.

A TEX-DAN partnerség egyetért, hogy szükség van az ismeretek, a megközelítések, az innovatív technológiákkal kapcsolatos know-how, a támogatási intézkedések és a szakpolitikai változások bővítésére és fejlesztésére, amelyek a körforgásos technológia sikeres integrációjához szükségesek a textiliparban.

A partnerség célja a körforgást elősegítő helyi, regionális és nemzeti politikák korszerűsítése. A projekt célja a transznacionális együttműködés és a tudáscsere fellendítése, és különböző fenntartható transznacionális együttműködési formák létrehozása.

 

A projekt főbb adatai:

A projekt címe: Moving forward with circularity in textile and fashion value chains

A projekt kódja: DRP0200164

 

Partnerek:

DDRIÜ Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. – Magyarország (LP)

JAIP – South Bohemian Agency for Support to Innovation – Csehország

National recycling agency of Slovakia – Szlovákia 

Center of Excellence for Circular Economy and Climate Change llc.Novi Sad – Szerbia

Institute for Sustainable Development – Szlovénia

Reginnova NE Innovation and R&D – Románia

Development Agency of the Republic of Srpska – Bosznia and Hercegovina

Croatian agency for SME, Innovation and Investments – Horvátország

Regional Agency for Entrepreneurship and Innovations – Varna – Bulgária

University of Applied Sciences – Ausztria

BSC, Business support centre L.t.d., Kranj – Szlovénia

IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. – Magyarország

ZIPHOUSE Fashion Innovation Hub – Moldova

Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány – Magyarország

 

A projekt összköltsége: 2.716.892,32 €

Finanszírozó program: Interreg Danube Region Programme

Projekt időtartama: 2024.01.01 – 2026.06.30Circular SME Scan in Hospitality

A fenntartható turizmus és vendéglátás fejlesztése valamennyi érintett fél tájékozott részvételét, valamint a széles körű részvétel és a konszenzus kialakításának biztosítása érdekében erős politikai vezetést igényel. A vendéglátóipar a kkv-k és ökoszisztémájuk körforgása révén lesz fenntarthatóbb. A Circular SME Scan in Hospitality (CSS-H) növeli és ösztönzi a közös fellépést az egész értékláncban azáltal, hogy eszközöket és anyagokat biztosít a körforgásos együttműködés fokozásához az egész láncban.

 

A CSS-H a (mikro)kkv-k tulajdonosai, vezetői és alkalmazottai számára biztosítja a körforgásosabbá váláshoz szükséges ismereteket, készségeket és kompetenciákat egy bizonyítékokon alapuló autodiagnosztikai eszköz kifejlesztése révén, amely a helyzetük és vállalkozásuk szempontjából leginkább releváns konkrét ismeretekhez vezeti őket, nemcsak saját belső folyamataik szempontjából, hanem az értékláncban (és annak folyamataiban) elfoglalt helyükről is, ami a lánc többi szereplőjével összehangolt (helyi) fellépést igényel.

 

A projekt főbb adatai:

Projekt címe: Circular SME Scan in Hospitality

Projekt kódja: KA220 – VET – 000153779

 

Partnerek:

DDRIÜ Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. – Magyarország (LP)

EOLAS S.L. – Spanyolország

AVACA TECHNOLOGIES CONSULTING, INFORMATICS AE – Görögország

LIETUVOS KAIMO TURIZMO ASOCIACIJA – Litvánia

Eger Térsége TDM Egyesület – Magyarország

Udruga turističkih djelatnika Gorskog kotara „Wondernature” – Horvátország

Bia Innovator Campus CLG – Írország

 

Projekt összköltsége (EUR): 250.000,00 €

Finanszírozó program: Erasmus+ KA2

Projekt időtartama: 01.11.2023 – 31.10.2025.Upskilling local public actors for e-bus transition

Az Upskilling local public actors for e-bus transition (Skilled-eBus-Transition) projekt az elektromos buszokkal kapcsolatos szakképzési készségekre és a zöld, éghajlatbarát mobilitás kapacitásépítésére összpontosít. A helyi közintézmények és vállalatok (beleértve a köz és magán társulásokat is) vezetői és alkalmazottai a városi tömegközlekedésben segítséget kapnak az e-busz-központú döntéshozatalban és végrehajtásban, valamint az e-busz-flotta telepítésében és üzemeltetésében. A projektből közvetve az e-közlekedési ágazat, a zöld átállás szakértői, a továbbképző és szakképző szervek és a lakosság is profitálnak.

 

A projekt legfőbb hatásai és eredményei a következők:

– tájékozottabb és tudatosabb helyi állami vezetők/politikai döntéshozók az e-busz közlekedésről,

– gyakorlati ismeretekkel és készségekkel rendelkező e-busz-üzemeltetési személyzet,

– az e-busz-ágazat, amely betekintést nyer a helyi döntéshozatalba,

– a zöld átállás szakértői, akik az e-buszokkal kapcsolatos tapasztalatokkal és jó gyakorlatokkal rendelkeznek,

– szakképzési szervek, akiknek a tantervébe integrálták az e-busz készségeket,

– a polgárok zöldebb és egészségesebb helyi környezettel.

 

A projekt főbb adatai:

Projekt címe: Upskilling local public actors for e-bus transition

Projekt kódja: KA210 – VET – 000160736

 

Partnerek:

DDRIÜ Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. – Magyarország (LP)

EOLAS S.L. – Spanyolország

 

Projekt összköltsége (EUR): 60.000,00 €

Finanszírozó program: Erasmus+ KA2

Projekt időtartama: 01.11.2023 – 30.04.2025.DaWetRest – Danube Wetlands and flood plains Restoration through systemic, community engaged and sustainable innovative actions

A DAnube WETlands REStoration (DaWetRest) Lighthouse célja, hogy konkrét megoldásokat dolgozzon ki és mutasson be (kísérleti jelleggel) a Duna medencéjében a belvízi és part menti vizes élőhelyek ökoszisztémáinak kihívásaira, nevezetesen (i) a biológiai sokféleség, (ii) a vízminőség és a víz rendelkezésre állása, (iii) az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség és/vagy semlegesség, valamint (iv) a helyi közösségek társadalmi-gazdasági haszna tekintetében. Ezeket az átalakító és innovatív megoldásokat a helyi közösségek és a főbb regionális és európai szintű érdekelt felek fogják validálni.

A DaWetRest feladata a validált innovatív megoldások replikációjának, bevezetésének és méretnövelésének előkészítése és megtervezése a következő missziós szakaszra. A DaWetRest projekt e fontos feladatkört illetően számos erős ötletet javasol, mint például (i) a beavatkozások felépítése és kiválasztása széles körű és előzetes know-how (testvérterületek és nem uniós tapasztalatok) alapján, (ii) a tervezett beavatkozások eredményeinek helyi, regionális és vízgyűjtő szintű integrált, egymástól függő elemzése, (iii) a DaWetRest saját adatainak, modelljeinek és digitális eszközeinek egyesítése a meglévő és jövőbeli adatokkal, a jövőbeni központosított tudásközpont létrehozása érdekében, és (iv) az irányító hatóságok és számos helyi szereplő bevonása a teljes folyamatba a kezdetektől fogva. Így a DaWetRest eredményei felgyorsítják és általánossá teszik az innovatív megoldások alkalmazását a misszió második szakaszában. 

Az innovatív és eredményorientált megoldások bemutatása 3 DEMO-ban – DEMO Middle Danube (MD), DEMO Lower Danube (LD) és DEMO Danube Delta (DD) – kerül megszervezésre. Mindegyik DEMO fő beavatkozási helyszíneket, kísérleti projekteket, testvérhelyszíneket, replikációkat, platformokat/szolgáltatásokat, helyi érdekelt felek bevonását és módszereket kínál az innováció, a tudás és az együttműködés erősítése érdekében a DaWetResten belül és kívül a Duna-medencében és Európa-szerte. 

A DaWetRest egy széles körűen reprezentatív konzorciumon, valamint aktív együttműködésen (pl. gyakorlati közösség) keresztül eszközöket fog biztosítani a Duna jelentős átalakításához.

A DDRIÜ Nonprofit Kft. a projektben társult partnerként működik közre.

A projekt főbb adatai:

A projekt címe: Danube Wetlands and flood plains Restoration through systemic, community engaged and sustainable innovative actions

A projekt kódja: 101113015

Partnerek:

 • Climate, atmosphere and water research institute at Bulgarian Academy of Sciences – BG 
 • SVEUCILISTE U ZAGREBU, FAKULTET STROJARSTVA I BRODOGRADNJE – HR H
 • RVATSKE VODE PRAVNA OSOBA ZA UPRAVLJANJE VODAMA – HR 
 • JAVNO PREDUZACE VOJVODINASUME, PRETROVARADIN 
 • OPCINA DRAZ HR 
 • CENTAR KOMPETENCIJA DOO ZA ISTRAZIVANJE I RAZVOJ HR 
 • Sportsko ribolovna udruga Odra Velika Gorica HR 
 • Poljoprivredna strucna sluzba Sombor RS 
 • Jadranski Inovacijski Centar HR
 • Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (Duna-Dráva National Park Directorate) – 
 • DDRIÜ Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. – HU 
 • Skola za osnovno obrazovanje odraslih – RS
 • UNIVERZITET U NOVOM SADU FAKULTET TEHNICKIH NAUKA – RS
 • SDRUZENIE ASOCIACIJA NA DUNAVSKITE OBSTINI-DUNAV – BG
 • Regionalna Inspekciia po okolnata sreda i vodite Ruse – BG 
 • Municipality of Silistra – BG
 • Municipality of Tutrakan – BG
 • Slivo pole municipality – BG
 • UNIVERSITY OF RUSE ANGEL KANCHEV – BG 
 • Scortel Ltd – BG
 • DONAU TRANSIT Ltd – BG
 • DPP Rusenski Lom – BG 
 • Regional academic center of BAS Burgas – BG 
 • INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE DELTA DUNARII – RO
 • MINISTERUL MEDIULUI, APELOR SI PADURILOR – RO 
 • UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI – RO 
 • GEOSTUD – RO
 • DANUBE DELTA BIOSPHERE RESERVE AUTHORITY – RO
 • SC COMPLEX DELTA SRL – RO 
 • NATIONAL ADMINISTRATION APELE ROMANE – RO
 • INSTITUTIA PREFECTULUI JUDETUL TULCEA – RO
 • Primaria Murighiol – RO
 • FEDERATIA ORGANIZATIILOR PRODUCATORILOR – DE
 • PESTE DIN DELTA DUNARII – RO
 • STUF DELTA PRODUCTION – RO 
 • Asociatia „Ivan Patzaichin – Mila 23” – RO 
 • PANNON EGYETEM – UNIVERSITY OF PANNONIA – HU 
 • UNIVERSITATEA TEHNICA GHEORGHE ASACHI DIN IASI – RO 
 • UNIVERSITATEA TEHNICA A MOLDOVEI – MD 
 • NATIONAL TECHNICAL UNIVERSITY OF UKRAINE IGOR SIKORSKY KYIV POLYTECHNIC INSTITUTE – UA 
 • BUREAU DE RECHERCHES GEOLOGIQUES ET MINIERES – FR
 • SLOVENSKA POLNOHOSPODARSKA UNIVERZITA V NITRE – Sk
 • Institutul de Ecologie si Geografie – MD 
 • GGT-Gabinete de Planeamento e Gestão do Território, Lda – PT
 • INSTITUTE OF COMMUNICATION AND COMPUTER SYSTEMS – EL
 • INOVA+ – INNOVATION SERVICES, SA – PT 
 • STEINBEIS INNOVATION GGMBH – DE

 

A projekt összköltsége: 9,398,213.  €

Finanszírozó program: HORIZON Action Grant Budget-Based

Projekt időtartama: 2023.01.01 – 2026.12.31CIREVALC – Introducing and upscaling circular economy models  in regional value chains in the food, catering and packaging sectors

A CIREVALC célja a körforgásos gazdasági modellek bevezetése és elterjesztése a regionális értékláncokban az élelmiszer-, vendéglátó- és csomagolási ágazatban a közösségépítés, a vállalkozások, a nem üzleti szervezetek és a helyi közösségek körforgásos gazdasági készségeinek erősítése, valamint a szakpolitikai tanulás javítása révén.

Projektünk segít megoldani az olyan kihívásokat, mint az alacsony tudatosság, az alacsony elkötelezettség, a körforgásos gazdasági modellek alkalmazása iránt nem fogékony közösségek, a készségek és ismeretek hiánya, valamint az eszközök hiányos vagy nem hatékony használata, továbbá a megoldások alacsony átvétele, a testre szabott magán- és állami intézkedések hiánya. Projektünkben regionális fejlesztési ügynökségek, ágazati ügynökségek, vállalkozástámogató szervezetek működnek együtt kilenc tagállamot átfogóan. A közösségépítéssel kezdünk, a tudatosság növelésével és az érdekeltek mozgósításával, valamint a körforgásos megoldások élelmiszer-, vendéglátó- és csomagolási ágazatban való alkalmazásának akadályainak és mozgatórugóinak vizsgálatával.

A CIREVALC körforgásos közösségi gyorsító programunk megtervezésével folytatjuk, amely egy olyan komplex eszköz, amely megkönnyíti a helyi úttörők, kkv-k, helyi közösségek zöld átállását. Megoldásunkat a helyi úttörők bevonásával egy kísérleti akció keretében fogjuk tesztelni és értékelni a régiókban. Végül összekötjük a közösségeket, és meghívunk harmadik feleket, hogy csatlakozzanak kezdeményezésünkhöz, a CIREVALC gyorsító hálózathoz. Fehér könyvünkre építve, valamint regionális cselekvési terveket és a CIREVALC CE szintű cselekvési tervét kidolgozva és végrehajtását megkezdve javítjuk a kapcsolódó politikai eszközöket a régióinkban. Ennek eredményeképpen a célcsoportjainkban javuló kapacitásokat és megnövekedett tudásszintet várunk. Ezenkívül jelentős javulást várunk a körforgásos gazdaságban rejlő lehetőségek kiaknázása terén az élelmiszer-, vendéglátó- és csomagolási ágazatban a régióinkban.

A projekt főbb adatai:

A projekt címe: Introducing and upscaling circular economy models  in regional value chains in the food, catering and packaging sectors

A projekt kódja: CE0100414

Partnerek:

 • South Transdanubian Regional Innovation Agency – Vezető Partner – Magyarország
 • IFKA Public Benefit Nonprofit Ltd. – Magyarország
 • BSC, Business support organisation L.t.d., Kranj – Szlovénia
 • Rzeszow Regional Development Agency – Lengyelország
 • Padova Chamber of Commerce, Industry, Crafts and Agriculture – Olaszország
 • JAIP – South Bohemian Agency for Support to Innovation – Csehország
 • AZRRI-Agency for Rural Development of Istria Ltd. – Horvátország
 • RKW Saxony GmbH Service and Consulting – Németország
 • Business Upper Austria – (Biz up) – Ausztria
 • B I C Bratislava, Ltd. – Szlovákia

A projekt összköltsége: 2,314,092.37 €

Finanszírozó program: Interreg CENTRAL EUROPE

Projekt időtartama: 2023.04.01 – 2026.03.31

(További információ: https://www.interreg-central.eu/projects/cirevalc/ )PROMOTER – PROMoting TERritorial strategies for sustainable mobility through green energy prosumer hubs

A PROMOTER lehetővé teszi az EU számára, hogy innovatív, szén-dioxid-mentesített mobilitás révén elérje az éghajlat-semlegességet és támogassa a korszerű energia-felhasználást, és ezáltal hozzájáruljon a zöldebb területi minőséghez. E változás elősegítése érdekében a program helyi szinten támogatja a fenntartható közlekedést támogató zöld energiaközpontok előállítását.

Mivel a tiszta energia és a tárolási technológiák árai továbbra is ingadoznak, és a régiók keresik a fosszilis tüzelőanyagoktól és jelenleg külföldi forrásokból származó kibocsátások és függőség csökkentésének módjait, a megújuló energiák nagyobb arányú integrálása egyre sürgetőbbé és összetettebbé válik.

Míg a világjárvány jelszava a „távolságtartás” volt, a „közelség” így az utóhatás során is érvényesül; a mobilitásirányítással összekapcsolt energiagazdálkodás, az energiafenntartó helyi közösségek növekvő szerepe (amelyek mind a termelésben, mind a fogyasztásban részt vesznek), az energiateljesítmény termelésének és fogyasztásának tendenciáit nyomon követő és irányító digitális infrastruktúra mind szerepet játszhatnak.

A vészhelyzet logikájától való elszakadás, a kiegyensúlyozott diverzifikáció elősegítése, valamint a kibocsátások és a gazdaságtalanságok csökkentése érdekében a projekt hozzájárul ezekhez azáltal, hogy összekapcsolja a „köz- és/vagy magáneszközök legmegfelelőbb felhasználását a központok számára”, a „fenntartható forrásokból (nap, hidrogén, szél, biomassza, geotermikus és egyéb) származó energiatermelést” és a kapcsolódó elosztási mintákat a „városi és városkörnyéki mobilitással”, így hatékonyan kezeli a „közeli” társadalmi befogadást.

A partnerek által érintett szakpolitikákon belül az energiagazdálkodás javítása érdekében a zöld mobilitás kérdését a következők szerint kell megközelíteni:

A. a kérdéssel kapcsolatos „mozgatórugók és akadályok” azonosítása.

B. a jó gyakorlatok és szakpolitikai tapasztalatok dokumentálása és megosztása a következő területeken: technológia, pénzügyi, normatív és szabályozási szempontok, szervezeti irányítás, a közösségek szerepvállalása

C. olyan szakpolitikai megoldások előmozdítása, amelyek képesek javítani a regionális fejlesztési politikák megvalósítását, valamint hatékonyabbá és fenntarthatóbbá tenni azokat.

A projekt főbb adatai:

A projekt címe: PROMoting TERritorial strategies for sustainable mobility through green energy prosumer hubs
A projekt kódja: 01C0143

Partnerek:

 • Province of Livorno – Olaszország – Vezető Partner
 • Rezekne City Municipality – Lettország
 • Central Finland Regional Council – Finnország
 • AG MOBI-O – Belgium
 • DEX Innovation Centre – Csehország
 • City of Bystřice – Csehország
 • Brasov County Council – Románia
 • Federation of Municipalities of the Region of Murcia – Spanyolország
 • Sintra Municipality – Portugália
 • South Transdanubian Regional Innovation Agency – Magyarország

 

A projekt összköltsége: 2 145 231 €

Finanszírozó program: Interreg EUROPE

Projekt időtartama: 2023.03.01 – 2027.05.31Hazai projektek

 

2020-3.1.4-ZFR-EKM – Energiaközösségek kialakítását és működését támogató mintaprojekt megvalósítása

Energiaközösség létrehozása és működtetése Erzsébetvárosban

Társaságunk Erzsébetváros Önkormányzatával (és társaságaival) közösen nyert támogatást az NKFIH pályázati kiírásán. A projekt célja egy energiaközösség létrehozása és működtetése Erzsébetvárosban, mely energiaközösség az energiafogyasztók, – termelők, -szolgáltatók, és egyéb érintettek, valamint különféle energetikai, jogi jellemzőkkel és érdekekkel bíró szereplők lehető legszélesebb körét integrálja egy energiaközösségbe, mint rendszerbe, egyúttal a hagyományos és újszerű műszaki és pénzügyi megoldások közül is amennyit lehetséges, bemutat, rendszerbe szervez. A projekt végére célunk kidolgozni az energiaközösség gyakorlatban is tesztelt és működő szabályozó dokumentumait, műszaki-energetikai, jogi, pénzügyi mechanizmusait. A projekt alapvetően digitális alapokon nyugszik, számos okos, innovatív megoldást alkalmaz. A projekt műszaki tartalmában megjelenő elemek és a tagok műszaki, jogi, pénzügyi, összességében jelentős előnyöket eredményezni képes „integrációja” komoly kutatásfejlesztési tevékenység mind műszaki-elektronikai, mind hardver fejlesztés, mind szervezeti-jogi fejlesztés területen. A DDRIÜ a projekt végrehajtásában mint K+F partner vesz részt.

DDRIÜ Projektazonosító:

2020-3.1.4-ZFR-EKM-2020-00012

Projektcím: Establishment and operation of an energy community in District VII. of Budapest

Finanszírozó program: 2020-3.1.4-ZFR-EKM

 

Futamidő: 01.04.2021 – 31.03.2023. Összköltségvetés:

203.704.986,00 HUF

528.980,20 €

 

Honlap:

https://nkfih.gov.hu/palyazoknak/egyeb-tamogatas/energiakozossegek