Hírek

A DDRIÜ Dél-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség webináriumon vett részt a Policy Learning Platform szervezésében, amelynek címe: A biohulladékgyűjtés növelésének módszereinek. A DDRIÜ-nek több fenntarthatósági és körforgásos projektje is van, így létfontosságú, hogy a biohulladék gyűjtéséről és kezeléséről is használható tudással rendelkezzünk.

Ebben a részben, 2024. április 23-án, kreatív megoldásokat, jó gyakorlatokat, irányokat és javaslatokat kaptunk, amelyeket aktuális Interreg Europe projekt példákkal támasztottak alá.

Fontos felismerések:

A települési szilárd szemét fele biohulladékból áll. Európa kevesebb mint 40 millió tonna szelektíven gyűjtött városi biohulladékból állít elő kiváló minőségű komposztot és emésztőgátat (ECN, 2022). A biológiailag lebomló szemét kevesebb mint 17%-a.

Az ingyenesen elérhető kezdőcsomagok (komposztálható zsákok, konyhai tálca), segítenek a biohulladék gyűjtési arányának növelésében.

A komposztálható zsákok használata mindig az előkezeléstől és az adott gyűjtési és kezelési rendszertől függ, mivel megkönnyítik a gyűjtést és javítják az anyagtisztaságot, de a biogázüzemekben problémákat is okozhatnak.

A leghatékonyabb gyűjtési stratégiák azok, amelyek házról házra járnak.

A jutalmazási programok és a „termelt szemét után fizetni” szolgáltatások kiváló eszköznek bizonyultak a biohulladék gyűjtésének ösztönzésére és fellendítésére. A biohulladék begyűjtése és kezelése legyen olcsóbb, mint a hulladéklerakókban való elhelyezése.

Tekintse meg a webinárium felvételét, a legfontosabb tanulságokat és az előadásokat az alábbi linken: https://www.interregeurope.eu/find-policy-solutions/webinar/exploring-methods-to-increase-biowaste-collection-key-learnings