Hírek

A Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség (DDRIÜ) büszkén jelenti be a HyperBOT projekt nyitókonferenciáját, amelyet 2024. április 12-13-án tartottak a Balance Resort Thermal Hotelben, Lentiben. A konferencia öt ország, Magyarország, Ausztria, Horvátország, Szlovénia és Málta szakértőit hozta össze az oxigénterápia (HBOT) innovatív világának megismerésére, valamint a Long-COVID és a kapcsolódó betegségek kezelésében rejlő lehetőségek vizsgálatára.

Az Interreg VI-A Ausztria-Magyarország 2021-2027 Interreg Program által finanszírozott HyperBOT projekt célja, hogy elősegítse a határokon átnyúló együttműködést a HBOT hatásainak kutatásában. Ez a pozitív élettani hatásairól ismert terápia Magyarországon kevéssé kutatott, Ausztriában azonban gazdag múltra tekint vissza. A projekt közös kutatási erőfeszítéseket kíván létrehozni a HBOT hatékonyságának feltárására, különösen a poszturális ortosztatikus tachycardia tüneteivel (POTS) küzdő, hosszan tartó COVID betegek kezelésében.

Ügynökségünk kulcsszerepet játszik a projektben, kihasználva tematikus szakértelmét és kutatási tapasztalatát. Elősegíti a gördülékeny kommunikációt a konzorciumon belül, és aktívan hozzájárul a tudáscseréhez és a kutatási együttműködéshez. Emellett a DDRIÜ részt vesz a szakpolitikai ajánlások kidolgozásában és workshopok szervezésében a HBOT tudatosságának és hozzáférhetőségének előmozdítása érdekében.

A konferencia napirendjén a projekt partnerségének, valamint további fontos, kulcsszereplők előadásai szerepeltek, köztük a Zala Megyei Közgyűlés, a Grazi Orvosi Egyetem és a helyi egészségügyi intézmények képviselői. A témák a HBOT bevezetésétől az orvosi gyakorlatban a költséghatékonysági megfontolásokig és az egészségügyi oktatás innovatív megközelítéséig terjedtek.

Az esemény platformot biztosított a szakértők számára, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, kicseréljék a legjobb gyakorlatokat, és megteremtsék a jövőbeli együttműködés alapjait. A résztvevőknek lehetőségük volt arra is, hogy bejárják a Balance Medical Center-t, így első kézből szerezhettek tapasztalatokat a HBOT-berendezésekről.

A HyperBOT projekt párbeszéd és együttműködés elősegítésével kívánja előmozdítani a kutatást, elősegíteni a HBOT ismeretét és javítani a betegek hozzáférését ehhez az innovatív terápiához. A DDRIÜ elkötelezett a kezdeményezések támogatása mellett és az innováció elősegítése érdekében a Dél-Dunántúli régióban.

A párbeszéd és az együttműködés elősegítésével a HyperBOT projekt célja a kutatás ösztönzése, a HBOT tudatosságának előmozdítása és a betegek hozzáférésének javítása ehhez az innovatív terápiához. A DDRIÜ továbbra is elkötelezett ezen erőfeszítések támogatása és az innováció ösztönzése mellett a dél-dunántúli régióban.