Hírek

A Danube Wood(s) Route célja egy olyan Duna-menti tematikus útvonal létrehozása, amely középpontjában a fa áll. A projekt nyitó találkozóján a 16 partnerszervezet munkatársai arra a kérésre keresték a választ, hogy milyen látványosságok kerüljenek majd fel az útvonalra, mi legyen az a tematika, amely mentén érdemes elindítani a fejlesztést.

A szlovén vezető partner segített abban, hogy több jó gyakorlatot működtető szervezet is megismerjünk, amelyek képsíelői bemutatták többek között a Női írók útját (Woman Writers Route), a Római császárok útját (Roman Emperors Route), a Béke ösvényét (Walk of Peace) és egy VR „túra” lehetőségét is.

A találkozó első napján tanulmányúton is jártunk: a Bledi-tó szélén és a gyönyörű Radovna-völgy bejáratánál található kis biofarmon a tulajdonosok gyógynövényeket, zöldségeket, fűszernövényeket, bogyókat, dióféléket termesztenek. A tulajdonosok teljesen önfenntartóvá tették a helyüket: napenergiát használnak, a fűszernövényeket egy hagyományos szlovén szénatartóban szárítják, komposztálással gazdagítják a talajt. A biofarmot követően egy régi vízimalmot tekintettünk meg, amely szintén érdekes látványosság lehet a készülő túraútvonal egyik megállóhelyeként.

Az elkövetkező pár hétben minden projektpartner összegyűjti azokat a látványosságokat, természeti és kulturális értékeket, amelyek potenciális építőkövei lehetnek a kifejlesztésre kerülő tematikus túraútvonalnak.