Az Interreg Európa Program online eseményeket, webináriumokat szervez az Európai Unió gazdasági fejlődése és környezeti fenntarthatósága érdekében a Program un. Policy Learning Platform szolgáltatása keretében. Ezeken az eseményeken az adott témakör neves szakértőinek megszólaltatása mellett a Program által támogatott projektek Jó Gyakorlatai is bemutatkoznak.

2024. január 30-án délután került sor „A kettős átmenet a kis- és közepes méretű vállalkozások számára” című Policy Learning Platform eseményre. A webináriumon a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség is részt vett, mivel a Program második pályázati fordulója keretében, Vezető Partner szerepben támogatást nyert a „GRANDIS – Green, digital, female-driven SMEs” című projekt megvalósítására.

Az online esemény világossá tette, hogy a kettős vagy iker átmenet az agráriumra, épületekre és építőiparra, energiával kapcsolatos kérdésekre, energia-intenzív ipari ágazatokra, közlekedésre-szállításra is kiterjed. Ezeket a területeket átszövi az adat és információ technika alapú digitalizáció és környezetbarát, zöld átmenet. Az átmenet politikai, társadalmi és gazdasági hatásokkal is jár, amelyek eléréséhez néhány alapelvnek teljesülnie szükséges. Utóbbiak szerint, többek között, az átmenetnek igazságosnak (senki számára sem hátrányosnak), technológiailag lehetségesnek kell lennie. Elvárás továbbá az Európai Unió keretstratégiáihoz – például a Zöld Megállapodáshoz – való illeszkedés és a közösség társfinanszírozásához való kapcsolódás is.

 

Az esemény második felében három sikeres Interreg Europe Jó Gyakorlatainak megvalósításáról számoltak be az érintett projektek munkatársai, az alábbi képernyőfotón látható témákban.

 

A Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség közreműködése az Interreg Európa Programban az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg.