Június 15-én a Policy Learning Platform online találkozót szervezett a szociális gazdaság támogatása 2023-ban témakörben. A DDRIÜ nagyon fontosnak tartja a témát, így nem véletlen, hogy korábban már a szociális vállalkozásokra fókuszáló projektet vezetett az Erasmus+ projekt keretén belül (SAGA projekt és SAGA platform).

A szociális gazdaság egyre nagyobb teret nyer, amit az is alátámaszt, hogy az Európai Bizottság 2021 decemberében közzétette a szociális gazdaságra vonatkozó cselekvési tervet. Nyilvánvaló, hogy az előző Interreg Europe programidőszakban is népszerű téma volt, és az új időszakban is elérhető. 

A találkozó során Mart Veliste a következőkkel vezette fel a témát:

– A szakpolitikai tanulási platformon számos kapcsolódó anyag található, például rendezvényeket, szakpolitikai tájékoztatókat és cikkeket a szociális gazdaságról.

– Mit értünk szociális gazdaságon, szociális vállalkozásokon, szociális innováción – amihez szükségünk van egy támogató politikai keretre.

– A társadalmi innováció átalakulási folyamatának lépései.

– Milyen kihívásokkal kell szembenézniük a társadalmi vállalkozásoknak – fejlődésük különböző szakaszaiban különböző támogatási igényekkel rendelkeznek. 

Ezekre a felvetésekre válaszul az Interreg Europe közösség tapasztalatai a következő sorrendben kerültek bemutatásra: 

– Paula Santarén Rodríguez a RaiSE projekt lezárása óta Katalóniában zajló szociális gazdasági fejleményekről beszélt.

– Anu Harju-Myllyaho és Sari Nisula a szociális gazdaság fejlődéséről tartott előadást, amióta a SOCENT SPAs projekt helyi politikai változást ért el, ahol a szociális gazdaság bekerült Lappföld S3 stratégiájába.

– Szenttamási István Tamás a SOCIAL SEEDS projekt kiterjesztésének eredményeit, valamint a szociális vállalkozások ökoszisztémáját és annak magyarországi politikai környezetét foglalta össze.

Majd az új programidőszakból:

– Alexandra Carcu röviden bemutatta a Future proof microfinance for social inclusion (MICROFUTURE) projektet. 

– Yiannis Pappas a Szociális gazdaság – Regionális politikák a szociális gazdasági vállalkozások támogatására (SECON) projektről beszélt.

A rendezvény zárásaként a résztvevők a régióikban, valamint nemzeti és európai szinten rendelkezésre álló finanszírozási lehetőségekről beszéltek. A legtöbb esetben nemzeti és európai támogatási programokat említettek. A fő probléma azonban úgy tűnik, hogy a támogatások csupán rövid távra szólnak (legfeljebb 3-5 évre), utána a legtöbb szociális vállalkozás küzd azért, hogy fenntartsa tevékenységét és/vagy előre lépjen, ugyanakkor ne változtassa meg társadalmi célkitűzéseit a profittermelés érdekében, mivel ez a szociális vállalkozások alapvető jellemzője.

A megbeszélés lehetőséget adott arra, hogy a résztvevők újra kapcsolatba lépjenek az Interreg Europe közösség érintett tagjaival a 2014-2020-as időszakból, és találkozzanak az új időszak szociális gazdasági projektjeinek néhány partnerével.