Április 18-án a Policy Learning Platform az e-mobilitásról szóló sorozatának negyedik webináriumát tartotta. Az epizód a kormányzati flották környezetbarátabbá tételére fókuszált, amelyen a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. is részt vett.

 

A hatóságok a közszolgáltatások, például a rendőrségi szolgáltatások, a tömegközlekedés és a karbantartás terén jelentős számú járművet birtokolnak és működtetnek.

Ezeket a különböző járműtípusokból álló flottákat a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére kell ösztönözni, de a cserét költséghatékony módon kell végrehajtani a szolgáltatás zavartalanságának elkerülése mellett.

Az esemény lehetőséget adott, hogy megismerkedjünk a fenntartható flottákra való átállással kapcsolatos, Európa-szerte rendelkezésre álló keretrendszerekkel, finanszírozással és programokkal.

Heidi Heikkila (eBussed) moderálta az ülést, Katharina Krell és Simon Hunkin tematikus szakértők mellett. Heidi bemutatta az eBussed projektet és a program során felmerült kérdésekhez az eBussed projektben szerzett tapasztalatait emelte ki. Elisabeth Skarsbø Moen, a Ruter kommunikációs és közkapcsolati igazgatója: Oslói tömegközlekedési vállalat, főelőadást tartott Oslo e-buszokra való átállási politikájáról.

A program másik fele az Interreg Europe szakpolitikai változásokról és jó gyakorlatokról szólt, mint például:

– Hélder Rodrigues, ADENE, Agência para energia előadása a MOVE+ – A flották energiateljesítményének értékelési és tanúsítási rendszere (EMOBICITY) témában, 

– Yannis Tselikis, Környezetvédelmi és Energiaügyi Minisztérium, Görögország a GO-ELECTRIC esetében (EMOBICITY) című előadása, 

– Raitis Madžulis, Zemgales Planning Region, előadása az Elektromos autók az önkormányzati szolgáltatásokhoz (e-mopoli).

Az esemény zárásaként felhívták a hallgatóság figyelmét, hogy április 25-én a Policy Learning Platform az e-mobilitásról szóló sorozatának ötödik epizódját rendezi meg, amely az e-járművek megosztásának előmozdítására összpontosít. (https://www.interregeurope.eu/policy-learning-platform/events/e-mobility-v-electric-car-sharing-systems).

 

Az eBussed projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg az Interreg Europe program keretében.