2023. március 30-án került megrendezésre a REGIONal Strategies 4 FOOD 4.0 Revolution projekt stakeholder eseménye.

Az esemény elsődleges célja, hogy az agrár-élelmiszeripari stakeholderek együttműködését erősítse, továbbá a digitális technológiák agrár-élelmiszeripari elterjedését új együttműködések, projektek kialakításával támogassa.

Az eseményen Pálmai Zsolt, a DDRIÜ Nonprofit Kft., röviden bemutatta a projektet és összefoglalta a legfontosabb eredményeket.

A projekt keretében megvalósult 1. Akció: Az agri-food szereplők együttműködéseinek ösztönzése eredményeként a GINOP PLUSZ-1.2.1-21 felhívás végleges változata a klasztertagságot plusz 5 ponttal jutalmazta. A GINOP pályázat támogatásával megvalósult többek között a AgResearch Crop Service Kutató és Szolgáltató Kft technológiai fejlesztése vagy a földmunkagépek beszerzése az SB Solution Hungary Kft-nél.

A megvalósított 2. Akció: Az agri-food szektor támogatása a digitális technológiák ösztönzésével elérte, hogy a GINOP-1.2.9-20 felhívást kiterjesszék az agrár-élelmiszeripari vállalkozások által megvásárolható informatikai eszközök körét, különösen a vidéki területeken. Ennek köszönhető az AGRO-PROTECT Kft. fejlesztéseinek támogatása Himesházán vagy az Aro-Peritum Kft Diósviszlón működő mikrovállalkozás technológiai fejlesztése.

Horváthné dr. Kovács Bernadett a R4F projekt kísérleti akciójának (3.Akció) szerepét és jelentőségét emelte ki a MATE Kaposvári Campusa számára. Az akció eredményeként a jövőben a Digitális mezőgazdaság és agrár-élelmiszeripari innováció mesterképzést integrálja (részben vagy egészben) kínálatába a magyar felsőoktatás.

 

A Regions 4Food projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.