A Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség partnerként vesz rész az Interreg Europe Ebussed projektben.

Az eBussed támogatja az európai régiók átállását az alacsony szén-dioxid-kibocsátású mobilitásra és a hatékonyabb tömegközlekedésre. Az eBussed projekt hozzájárul az Interreg Europe program 3.1. „Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra vonatkozó politikák javítása” című egyedi célkitűzéséhez azáltal, hogy a régiókat az e-buszok bevezetésével kapcsolatos jobb politikák kidolgozására és megvalósítására ösztönzi.

Magyarországon az eBussed projekt mellett számos másik tervet dolgoztak ki az elektromos buszokra való átállásra. Ilyen például a Zöld Busz Program.

Forrás: MTI/Komka Péter

Elektromos buszok beszerzésére fordítja Magyarország a széndioxid-kibocsátási kvótatöbblet értékesítéséből származó bevételt, így tovább bővülhet a Zöld Busz Program. A Németországgal megkötött kvótakereskedelmi megállapodást Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energiapolitikáért felelős államtitkára jelentette be.

Az uniós szabályok szerinti kibocsátás-csökkentést megvalósító tagállamok a keletkező kvótatöbbletet értékesíthetik, így a klímavédelem terén jól teljesítő országok – mint például Magyarország is – többletforráshoz juthatnak a célok végrehajtásában. Az államtitkár elmondta, hogy a kibocsátás-csökkentésre vonatkozó uniós kvótákat hazánk eddig is túlteljesítette, ezért kerülhetett sor a megállapodásra, amelynek értelmében a kibocsátás-csökkentésből származó kvótatöbbletét hazánk Németország felé értékesíti. A kvóták az Európai Unió erőfeszítés megosztási irányelve alapján a 2020 előtti teljesítésekből származnak.

Steiner Attila emlékeztetett, hogy a közlekedési szektor felelős hazánk teljes szén-dioxid-kibocsátásának ötödéért, ezért a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben foglaltaknak megfelelően támogatják az elektromos járművek elterjedését, hiszen a kormány célja hazánk teljes klímasemlegességének elérése 2050-ig, melyben fontos szerepet játszik a közlekedési szektor zöldítése.

Az akcióterv részeként indították el a Zöld Busz Programot is, amelyben országszerte már 79 buszt átadtak és összesen 139 tiszta és csendes jármű beszerzéséhez született támogatási döntés. Ez a szám tovább növekedhet a Németországgal megkötött kvótakereskedelmi megállapodásnak köszönhetően.

 

Az eredeti cikket a www.villanyautosok.hu oldalról vettük át. A cikk címe: „Széndioxid-kvóta eladásból vásárol elektromos buszokat Magyarország”, megjelenésének időpontja: 2022.10.28.

https://villanyautosok.hu/2022/10/28/szendioxid-kvota-eladasbol-vasarol-elektromos-buszokat-magyarorszag/

 

Az eBussed projekt az Interreg Európa Programon belül az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásában valósul meg