A Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség a Medtech4 Europe projekthez kapcsolódóan részt vett a 2022. szeptember 23.-án élőben közvetített „Előremutató innovációs kormányzás” című online megbeszélésen.

Az OECD közszféra innovációs megfigyelőközpontja bevezette az előrelátó innovációs kormányzás fogalmát, amelyet ők úgy határoznak meg, mint „a lehetőségek aktív feltárására, kísérletezésre és folyamatos tanulásra való széles körű képességet egy szélesebb körű kormányzási rendszer részeként”. A kormányzásnak egyre inkább fel kell ismernie egy olyan megközelítés alkalmazásának fontosságát, amely figyelembe veszi a politikai kihívások összetettségét, a rendszerszemléletű gondolkodás fontosságát, valamint az innováció és az előrelátás szerepét az olyan bomlasztó technológiákhoz kapcsolódóan, mint az automatizálás, a digitalizáció, a társadalmi nagy kihívások (pl. éghajlatváltozás, elöregedés) és a bomlasztó események (pl. Covid-19, az ukrán háború).

Az online megbeszélés az előrelátó innovációs kormányzás koncepcióját és annak jelentőségét a regionális politikaalkotás szempontjából vizsgálja.

A rendezvény témakörei az alábbi területek foglalták magukba:

  • Előremutató innovációs kormányzás
  • Az Interreg Europe bevált gyakorlatának tapasztalatai
  • Milyen kezdeményezéseket tettek a régiójukban az előrelátó innovációs kormányzás előmozdítása érdekében?
  • Kihívások és szakpolitikai ajánlások

Végezetül az esemény moderátorai Marc Pattinson és Arnault Morisson összegezték a hallottakat és előre vetítették a következő lépéseket.

 

A Medtech4 Europe projekt az Interreg Európa Programon belül az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásában valósul meg