2022. június 14-15-én megrendezésre került a Medtech4 Europe Interreg Europe projekt záró konferenciája. A rendezvénynek Milánó városa adott otthon, ahol is az olaszországi Technológiák az Élő Környezetért Klaszter volt a házigazda. A projektpartnerek és az érdekelt felek közötti tapasztalatcserét összegző találkozót 2020 óta először rendezték meg személyes részvétellel, kapcsolódó online közvetítés mellett.

 

Június 14

Az első nap fő témájaként szerepet kaptak a klinikai vizsgálatok és azok értékelései a MEDTECH tekintetében, továbbá a személyre szabott orvoslás a MEDTECH segítségével. Ennek következtében a nap programja így alakult:

A napot klinikai központok látogatásával kezdtük. A Villa Beretta Rehab Center és az IRCSS E.Medea bemutatójára került sor Lombardia régióból.

9.45–től a „Robotika és orvostechnika a stroke utáni betegeknél” című előadást hallhattuk Dr. Franco Moltenitől a Villa Beretta Rehab Központban. Majd meglátogattuk a technológiai laboratóriumokat is. A következő előadó 11.30–től Dr. Massimo Molteni volt, aki az „E-health a fejlődési korban: megelőzés, diagnózis és (re)habilitáció”-ról tartott ismertetést.

A rendezvény délelőtti programja után együtt ebédeltünk a milánói Politecnico Lecco Campus Bistrot-ban.

A délutáni blokkban először bemutatták nekünk a Nemzeti Kutatási Tanács (CNR) és a Politecnicot, valamint megkezdődött a jövőbeli projektekről szóló megbeszélés. Szó volt a technológiákról és a klinikai vizsgálatokról a célból, hogy hogyan kezeljük ezeket a kihívásokat. A házigazdák elvittek minket a laboratóriumokba ahol a jelenleg is futó és a kísérleti stádiumban levő projektek zajlanak.

A nap szakmai részének végéhez érve buszra szálltunk, amivel Varennába vittek minket ahol is lehetőséget kaptunk városnézésre és ezután pedig egy üdvözlővacsora keretén belül vendégül láttak bennünket.

Június 15

A reggelt regisztrációval kezdtük az EXPO-ra, amelynek a konferenciával egyidőben adott helyszínt a Palazzo Lombardia.

A tanácskozás 10:00 órakor kezdődött Cristina De Capitani, klasztermenedzser (Custer TAV – TechForLife) megnyitójával. Ezután hallhattuk Maurizio Crippa, a Custer TAV – TechForLife elnökének üdvözlőbeszédét, valamint Ana Mihaljevic, szakpolitikai referens (Interreg Europe Közös Titkárság) ismertette az Interreg Europe aktuális helyzetét, végezetül a projekt vezető partnere, Céline Quester (Auvergne-Rhône-Alpes Régió) áttekintést adott a Medtech4 Europe projekt aktuális állapotáról.

11:00 órakor kezdődtek meg a kerekasztal beszélgetések. Három témában három kerekasztal beszélgetést hallgathattunk meg.

Az első tanácskozás témája a „Tapasztalatcsere a régiók között az innováció előmozdításának javítása érdekében” volt, melynek a moderátori szerepét dr. Giuseppe Andreoni(Full Professor at the Department of Design – Politecnico di Milano), a Milánói Politecnico di Milano formatervezési tanszékének professzora töltötte be.

Az első kerekasztal során a résztvevők kitértek arra, hogy miként lehetne hatékonyan előmozdítani az innovációt az orvostechnológia területén. Erre jó példa volt a CEA technológiai innovációs bemutatóterem kezdeményezésének átvétele a Dél-Dunántúlon, mindemelett a klinikai vizsgálatok tekintetében a multidiszciplináris megközelítés fontossága is említésre került.

Az első kerekasztal résztvevői Szabó-Melegh Edina, a PTE Orvostudományi Kar Biofizika Tanszékének egyetemi adjunktusa – Pécsi Tudományegyetem, Marco Bernasconi(CEO – FlaNat Research Italia Srl), vezérigazgató – FlaNat Research Italia Srl és Jacqueline Fritz(Project consultant, Steinbeis Europa Zentrum), projekt-tanácsadó – Steinbeis Europa Zentrum voltak.

 

A második kerekasztal „A medtech kkv-k támogatása regionális intézkedéseken keresztül” téma köré szerveződött. A moderátor itt dr. Flavio Ventura(GM Conf Industries S.r.l) volt.

A beszélgetésből megismertük azokat a támogató intézkedéseket a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) számára, amelyek kihasználják az új szabályozási környezet előnyeit az egyes országokban. Az ezt követő előadásokban bemutatták a kkv-k perspektíváját a „Digitális terápiák az otthoni kognitív rehabilitációhoz” téma mentén. Végezetül beleláthattunk a kkv-k nem pénzügyi támogatási rendszerének kidolgozásába is.

A kerekasztal résztvevői Izabela Czeremcha(Project Manager, Upper Silesian Accelerator for Commercial Enterprises Ltd -GAPR), projektvezető projektmenedzser, Upper Silesian Agency For Entrepreneurship And Development Ltd, Heikki Kallasvaara, vezető tanácsadó – Helsinki-Uusima régió, valamint Felice Catania, vezető műszaki támogatási és üzleti tanácsadó( Senior Technical Support & Business Consultant – Astir S.r.L).

 

A harmadik kerekasztal tanácskozás a regionális és az európai együttműködések javításáról és azok jövőre való felkészülésre gyakorolt hatásáról szólt, foglalkozva az ezekkel járó kihívásokkal az orvostechnológia területén.

A harmadik és egyben utolsó moderátor dr. Franco Molteni(Director of Valduce Hospital Physical Medicine and Rehabilitation Department, “Villa Beretta” Rehab Centre) – a Valduce Kórház Rehabilitációs osztály igazgatója volt.

Végül, de nem utolsó sorban az előadók Yvo Graus, operatív igazgató – Brightlands Maastricht Health, Cristina Andersson(Senior Consultant – Develor Productions Oy), vezető tanácsadó, Dario Montermini(Founder – P.G.M.D Consulting), alapító, Daniëlle Curfs (CEO at Medace BV) voltak.

Az előadások végeztével közös ebéden vettünk részt, mellette pedig lehetőségünk volt részt venni az EXPO-n.

 

Az EXPO-n a következő projekteket és partnereket ismerhettük meg:

CALL HUB SMART & Touch-ID

A SMART&Touch-ID HUB (Lombardia régió pályázati HUB – 2014/2020 ROP ERFA) keretében ismét megvalósul az IRCSS Fondazione Don Gnocchi, az Università degli Studi di Milano-Bicocca és az Astir srl együttműködése egy másik, a Lombardia régió által finanszírozott projektel (ABILITY – TeleRehabilitation; 2014-2020 ROP-ERFA), a TAV-TechForLife klaszter támogatása mellett. (jó ez így?)

A SMART&Touch-ID HUB elősegíti azt, hogy a rehabilitáció és a technológiafejlesztés világa együtt dolgozzon a technológiai megoldásokkal (azaz a viselhető eszközöktől kezdve a meggyőző játékokon át a különböző szintű digitális megoldásokig), a technológiai megoldások létrehozása és minősítése érdekében. Ezeket aztán be lehet majd építeni a krónikus, nem fertőző betegségekben szenvedők ellátási útvonalaiba.

Hivatalos weboldal: http://www.smart-touch-id.com/#/home

 

CALL HUB sPATIALS3

A sPATIALS3 projekt (Lombardia régió HUB felhívás – 2014/2020 ROP ERFA) célja a jobb agrár-élelmiszeripari termelés és innovatív technológiák fejlesztése az egészségesebb, biztonságosabb és fenntarthatóbb élelmiszerellátás érdekében.

A TAV – TechForLife klaszter támogató szerepet játszott a partnerség létrehozásában, segített a koordinátoroknak a projektpartnerek azonosításában, valamint a pályázat benyújtásához szükséges adatok és információk összegyűjtésében. Ez a támogató szerep lehetővé tette, hogy az Alapítvány 4 TechForLife klinikai partnert (Valduce Kórház – Villa Beretta, Nemo Klinikai Központ, IRCCS E. Medea – Associazione La Nostra Famiglia, IRCCS INRCA) vonjon be, akik az orvosi szempontok integrálásával gazdagították a projektjavaslatot. A klinikai központok jelenléte lehetővé tette a projekt eredmények validálási és tesztelési kampányának megtervezését is, amelyet különböző korcsoportokra és a gyengénlátó személyek típusaira terjesztettek ki.

Hivatalos honlap: https://hubspatials3.it

HEALPS2

A HEALPS2 projekt (Healing Alps: A természetes egészségügyi erőforrásokon alapuló turizmus az alpesi régiók fejlődéséért – az Interreg Alpine Space által támogatott projekt) célja, hogy elősegítse az alpesi térségnek, mint az egészségfejlesztés globális szintű helyszínének elismerését az alpesi régiók fenntartható fejlődése érdekében. A fő cél az alpesi természeti erőforrások fenntartható kiaknázását szolgáló elismert modell meghatározása az egészségturizmus számára. A tudományos kutatás megalapozza a turisztikai desztinációknak szánt eszközök kidolgozását, és a különböző érintett területek és szereplők sajátosságait is bevonják a modellbe, hogy növeljék a javasolt megoldások hatékonyságát és gyakorlati hasznosságát. Így válik lehetővé az alpesi természeti erőforrások fenntartható használatát és megőrzését egyaránt szolgáló eszközök kifejlesztése.

Hivatalos honlap: https://www.alpine-space.org/projects/healps-2/en/home

 

NETPOLARIS S.r.l – The.ADI – A TECH FAST Lombardia győztese

Elektronikus orvosi nyilvántartás technológiai platform, amely a lakóegységek (lakóotthonok) és az otthoni ápolási egységek (ADI) átvételi, tervezési és jelentési folyamatainak kezelésére specializálódott.

Hivatalos weboldal: https://www.the0.it/

 

IDROGENET S.r.l – Gloreha Opera: A Gloreha készülékek értékes segítséget jelentenek a kórházak, klinikák és rehabilitációs központok tevékenységeihez: a kezelés minden fázisában segítik a beteget. – A TECH FAST Lombardia győztese.

A „Gloreha Opera”-val a cél egy fejlett eszköz kifejlesztése a teljes felső végtag motoros kezelésére és neurokognitív tréningre, amely egy ergonomikus és integrált munkaállomásból áll. Ez teszi lehetővé a robotkesztyű teljeskörű alkalmazási lehetőségét, amelynek kizárólagos nemzetközi szabadalmával az Idrogenet rendelkezik.

Hivatalos weboldal: https://www.gloreha.com/?lang=it

 

ASTIR S.r.l – Ricordo DTx – A TECH FAST Lombardia győztese

Az Astir Srl kkv belépett az otthoni kognitív rehabilitáció technológiai megoldásainak piacára egy olyan terméknek köszönhetően, amelyet a TECH FAST 2021 Lombardia régió pályázati felhívása által finanszírozott Ricordo DTx projekt keretében fejlesztenek ki, és amely a klinikai szempontok tekintetében a Fondazione Don Gnocchi, a kommunikációs és terjesztési szempontok tekintetében pedig a TAV-TechForLife klaszter közreműködésével valósul meg. A Ricordo platform megkönnyíti a rehabilitációs terápia irányítását a klinikus (orvos és terapeuta) számára, lehetővé téve a terápia személyre szabását.

A páciens mobilkészülékére telepített RICORDO APP-nak köszönhetően a páciens lépésről lépésre végigkísérhető és nyomon követhető a terápia során.

Hivatalos weboldal: https://www.astir.com/innovazione/astir-progetto-ricordo-dtx/

 

CORAPACK S.r.l – Innovatív eljárások fejlesztése és optimalizálása új, rugalmas, többrétegű, aktív és biológiailag lebomló csomagolások gyártásához – A TECH FAST Lombardia győztese Innovatív eljárások fejlesztése és optimalizálása új, rugalmas, többrétegű, aktív és biológiailag lebomló csomagolások gyártása területén.

A projekt egy, a többrétegű csomagolás gyártására szolgáló gép prototípusa létrehozásának ötletéből indul ki, amely hidegplazma-modullal van felszerelve a fólia előkezelésére és a rétegek ragasztására, a ragasztók vagy alapozók használatának csökkentése révén.

A légköri plazmakezelést a ragasztósorokba integrálják, hogy a ragasztó felhordása előtt aktiválják a hordozót a két fólia közötti „tömítés” elősegítése érdekében.

A plazma megtisztítja a felületet és hat a felületi feszültségre, így biztosítva a maximális tapadást.

Hivatalos weboldal: https://www.corapack.com/

 

BECOME S.r.l. – Virtuális valóságban elmerülő élmények a szorongás és a stressz enyhítésére, multicentrikus klinikai vizsgálatokkal validálva.

A BECOME a pszichológiai gyakorlatok innovációjának multidiszciplináris központja klinikai, szervezeti, sport- és jóléti kontextusokban. Olyan alkalmazásokat és protokollokat tervez és valósít meg a mentális egészségügy számára, amelyek új digitális technológiákat – elsősorban virtuális valóságot, kiterjesztett valóságot és bioszenzoros technológiákat – használnak. Ezeket szakembereknek szánják, céljuk pedig az aktív tanulás, a pszichológiai jólét és az emberek pozitív változásának előmozdítása.

Hivatalos weboldal: https://www.discoverbecome.com/

 

MATH BIOLOGY – Nem invazív korai diagnosztikai rendszer

A Math Biology biotechnológia, beleértve a bioszenzorokat és egy felhőalapú mesterséges intelligencia alkalmazást, lehetővé teszi a nem invazív mély anyagcsere-felmérést (DMA) a korai diagnózis, a személyre szabott ellátás, a sportorvoslás és a táplálkozási programok támogatása érdekében. Az innovatív startupként akkreditált Math Biology a különböző tudományok, az emberi testre kontextusba helyezett biológia, a fizika és a matematikai modellezés kombinációját használja.

Hivatalos weboldal: https://mathbiology.tech/

 

CONF INDUSTRIES S.r.l. – Innovatív rendszer az „izolált” negatív nyomású betegszobák szellőztetéséhez és valós idejű ütemezés biztosítása a műtőkhöz

A vállalat 1961 óta gyárt kocsikat, konténereket és műszaki bútorokat alumíniumból, acélból, rozsdamentes acélból és rozsdamentes acélból. Termékei acélból és polipropilénből készülnek, és a legkülönfélébb ipari ágazatok belső logisztikájához jól illeszkednek.

A Conf-Industries S.r.l az alábbi ágazatokban tevékenykedik: textilipar, kórházak, ipari mosodák és szállodák. A vállalat európai piacvezető a bizalmas dokumentumok gyűjtésére szolgáló konténerek gyártásában, valamint a legnagyobb hajózási társaságok némelyikének megbízható beszállítója. Kulcsrakész műtőket is gyárt, azok tervezési fázisától egészen a helyszíni telepítésig.

Hivatalos weboldal: http://www.confindustries.it/it/index.html

 

FLOKY SOCKS S.r.l. – Innovatív, a biomechanika elvein alapuló zoknik, amelyek célja a sérülések megelőzése a sportolók regenerálódásának és életminőségének javítása révén.

A FLOKY zokni egy sportoláshoz és sportoló emberek számára tervezett kiegészítő. A FLOKY kihasználja az alkalmazott biomechanika elveit, azaz hogy előnyöket biztosítson, javítsa a sportteljesítményt, és egyúttal megelőzze a test elhasználódását és a sérüléseket.

Hivatalos weboldal: https://www.flokysocks.com

 

MOXOFF S.p.a. – A Moxoff S.p.a. olyan terméket fejlesztett ki, amely segít az orvosoknak a hasi aorta aneurizmák szakadási kockázatának jobb felmérésében.

A Moxoff a Politecnico di Milano 2010-ben alapított spin-off vállalata, amely innovatív megoldásokat kínál a következőkre alapozva: adattudomány, matematikai modellezés és optimalizálásra épülő megoldásokon. A Moxoff a TechForLife klaszter tagja. A Moxoff több mint 300 iparágközi projektet és megoldást valósított meg, több valós esettanulmányban. A Moxoff a Medtech kontextusában a transzlációs orvostudomány, a személyre szabott diagnosztika és a betegspecifikus kezelés területén dolgozik, kihasználva a matematikai szimuláció és az adattudomány fúzióját. Moxoff különösen a Covid világjárvány első hullámában vett részt a Lodi kórházzal való termékeny együttműködésben. E tekintetben elsősorban a Covid betegek kórházi tartózkodásának nyomon követésére szolgáló eszköz bevezetése, valamint az intenzív osztály ellenőrzés alatt tartása a legfontosabb szempontok. Ezenkívül Moxoff kifejlesztett egy terméket, amely segít az orvosoknak a hasi aorta aneurizmák szakadási kockázatának jobb felmérésében. A Moxoff képes volt a klinikai adatokból szegmentálni és rekonstruálni az aneurizma betegspecifikus geometriáját. Az erek személyre szabott számítógépes modelljeit generálták, és áramlástani szimulációkat használtak fel, hogy bővítsék a klinikusok számára elérhető információkat a legjobb testre szabott kezelés meghatározásához.

Hivatalos weboldal: https://www.moxoff.com/en/

 

CNR STIIMA – PhiCube eszköz

A PhiCube egy barátságos, hordozható robotikus eszköz a kétoldali felső végtag rehabilitációjához, amely az edzhető funkcionális mozgások széles skáláját kínálja. A PhiCube egy felső végtagok rehabilitációjára szolgáló robotikus eszköz. Sajátos kialakításának és optimalizált tartozékkészletének köszönhetően a kétoldalú gesztusok széles skáláját teszi lehetővé. A felső végtagok közötti koordináció a felhasználó maradék képességeinek megfelelően testre szabható. A modularitás és a rugalmasság széles körben elérhetővé teszi a PhiCube-ot. A hordozhatóság és az alkalmazkodóképesség megkönnyíti a személyre szabott rehabilitációs tréninget a telerehabilitációs környezetben.

Hivatalos weboldal: https://www.phicube.it/

 

MIBTEC, Mind and Behavior Technological Center – A Milano Bicocca Egyetem virtuális valóság, technológia és viselkedés kutatóközpontja.

A Mibtec olyan tudást és technológiákat kínál, amelyek tudományos kutatásokat vagy üzleti megoldásokat generálnak, és amelyek középpontjában az ember virtuális környezetekben szerzett tapasztalatok állnak. A Mibtec lendületet ad és támogatja a vállalkozások ötleteit a munka, a tanulás, a fenntartható és egészséges viselkedés, a marketing és a tervezés területén. Így olyan szolgáltatásokat képesek nyújtani és olyan termékeket képesek létrehozni, ahol a virtuális élmény a lényeges változó. az EXPO-n a Mibtech bemutatott néhány projektet az expozíciós terápia (nyilvános beszédtől való szorongás) és az egészségmegfigyelés/fejlesztés területén az idegtudományokban (a kognitív teljesítmény értékelése és rehabilitációja technológiák segítségével).

Hivatalos weboldal: https://www.mibtec.it/it/

A Medtech4 Europe projekt az Interreg Európa Programon belül az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásában valósul meg