2022. június 27-én a Paksi Közlekedési Kft. új telephelye adott otthont az eBussed projekt tájékoztató rendezvényének, amelyen közel 30 szakember és a téma iránt érdeklődő vett részt. Az eseményre az fenntartható, elektromos települési mobilitással foglalkozó E-MOB Interreg Europe projekttel együttműködésben került sor.

A tájékoztató rendezvényen a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség részletesen bemutatta az elektromos települési buszközlekedés pécsi és paksi jó gyakorlatait, majd pedig az azokhoz kapcsolódó finn, német és holland átvételre javasolt megoldásait. Ezek alapján ismertette az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program Plusz befolyásolására tett két javaslatot, amelyek 1.) a városi és elővárosi buszközlekedés környezeti hatásainak csökkentés (e-busz tudásközpont létrehozása), valamint a 2.) modell megoldások kidolgozását az elektromos töltőhálózat kiépítésére.

Az E-MOB projekt meghatározó fejlesztései Pakson az elektromos buszközlekedéshez kapcsolódnak. A Paksi Közlekedési Kft. előadásában a 2021-es évet tekintette át, amelynek elejétől kezdve 11 hónapon át elektromos buszok biztosították a menetrend szerinti tömegközlekedést. Valós, mért adatokkal ismerkedhettünk meg a díjbevételek, a járművek fogyasztása, javítása, karbantartása, a jellemző meghibásodások, továbbá a fejlesztési tervek (például a valós idejű utastájékoztatási rendszer) vonatkozásában.

Az előadásokat követően a résztvevők megtekintették a Paksi Közlekedés Kft. járműtelepét, ahol a társaság szakemberei bemutatták a buszokat, a töltőinfrastruktúrát, illetve a telephely által nyújtott további szolgáltatásokat, mint például az autóbuszmosót.

Az eBussed projekt az Interreg Európa Programon belül az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásában valósul meg.