A Digitális Önellenőrzés (Digital Self-Scan) versenyelőnyt biztosít a vállalkozók számára és fenntarthatóvá teszi őket.

Világszerte egyre több és több körforgásos kezdeményezés és vállalat létezik. A változó környezet és a fogyasztói igények miatt a körforgásosság értékes a vállalat imázsában, emellett versenyelőnyt jelenthet a vállalatoknak. Azoknak a vállalatoknak, akik körforgásossá kívánnak válni, de nem tudják hogyan, gyakran nincs megfelelő helyi támogatásuk. A “Circular SME Scan” (CSS) projekt célja, hogy segítsen ezeknek a KKV-nak rájönni, hogy mire van szükségük ahhoz, hogy körkörösebbé váljanak.

A CSS egy európai projekt, amely 2021 áprilisában kezdődött, két évig tart, és négy partner működik együtt: DDRIÜ (Magyarország, DDRIÜ), EOLAS (Spanyolország, EOLAS), BDF (Hollandia, BDF) és AVACA (Görögország, AVACA). A DDRIÜ, mint a projekt koordinátora, kezdeményezte a körkörös stratégiák növelését olyan önvizsgálat létrehozásával, amelyben a vállalkozók könnyen tájékozódhatnak a vállalati stratégiájukhoz illeszkedő körkörös megközelítésekről.

A CSS célja, hogy összekapcsolja a digitalizációt a körforgásos gazdasággal, amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy az önvizsgálati eszköz segítségével a KKV-k meglátják, milyen szinten végeznek körforgásos tevékenységeket és mit tehetnek azért, hogy további körkörös stratégiákat alkalmazzanak. Annak érdekében, hogy a KKV-k értékes információkkal gazdagodjanak, a CSS a körforgásos üzleti stratégiákon alapuló készségek és kompetenciaalapú keretrendszert tervez. Ezt követi a digitális önellenőrző eszköz (Digital Self-Scan) fejlesztése a KKV-k számára, amely körforgásos tevékenységeik nyomon követésére szolgál. A CSS következő lépése a tanulási környezet kialakítása a körforgásos lehetőségekről, valamint az online platform létrehozása, beleértve a jó gyakorlatokat, az inspiráló erőforrásokat és a példákat. A platform videókat, podcastokat, interjúkat, már meglévő tanfolyamokat és sok mást foglal magában. Végül az érdekelt felek számára útmutatók lesznek elérhetőek, hogy segítsenek az önvizsgálat elvégzésében, és a körforgásos lehetőségek alkalmazásában.

A projekt első évét mélyreható kutatásnak szentelték, hogy az önellenőrző eszköz és az online környezet megfeleljen a célcsoport igényeinek. A kutatás három részből állt: Másodelemzés, a célcsoport körében végzett felmérések, valamint a fókuszcsoportok, köztük a körforgásos gazdasági szakértők, a KKV-k és az üzleti támogató szervezetek. Ennek eredményeként a partnerség tisztában van az önellenőrző eszköz igényeivel és körvonalaival, amelyeket mind a nemzeti jelentésekben dolgoztak ki.

 

További információért látogassa meg a CSS honlapját, www.circularsmescan.eu és / vagy lépjen kapcsolatba a helyi szervezettel: DDRIÜ Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. www.ddriu.hu