2022. március 30-31-én Utrecht tartomány és az Utrechti Alkalmazott Tudományok Egyeteme adott otthont az Interreg eBussed Good Practice rendezvénynek. A projekt hat különböző európai régióban támogatja a nulla kibocsátású tömegközlekedésre való átállást.

A projektről szóló információkat itt találja.

Az eseményen a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség munkatársai is részt vettek és velünk tartott a projekt érdekelt felek képviseletében a Tüke-Busz Zrt. két munkatársa is.

A program:

1. nap – március 29., kedd

Délelőtt több szakértő is érdekes jó gyakorlatokat mutatott be az e-buszok utrechti régióbeli bevezetéséről. Számos lehetőség nyílik az interakcióra olyan témákban, mint például az e-buszok teljesítményének nyomon követése, az intelligens töltés, a területrendezés, a tömegközlekedés zéró emissziós politikája és még sok más. Délután egy e-busszal tettünk egy túrát, meglátogattuk az Utrecht melletti töltőberendezésekkel rendelkező depókat, és ellátogatunk a TRIBUS-gyárba. Este Utrecht történelmi központjában vacsoráztunk.

 

2. nap – március 31., csütörtök

Március 31-én az eBussed projektben részt vevő valamennyi partner bemutatta a saját régiójának jó gyakorlatait. A szünetben kirándultunk a közeli új pályaudvar-területre: Hollandia legnagyobb vasútállomására, a világ legnagyobb kerékpárparkolójára, az országos tömegközlekedési rendszer szívére és a fenntartható városi területfejlesztés jó gyakorlatára. A találkozót a regionális cselekvési tervekről szóló műhelymunkával zártuk.  A találkozó 17:00 órakor zárult.

 

A projekt az Interreg Európa Programon belül az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásában valósul meg