A Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség a Regions 4Food projekthez kapcsolódóan részt vett a 2022. március 8-án a MATE Kaposvári Kampuszáról élőben közvetített, az innomine Digitális Innovációs Központ és az iFood Klaszter által megrendezett „ProAgro – Professzionális innovációs szolgáltatások nyújtása a dél-magyarországi agrár-élelmiszeripar számára” című online rendezvényen.

Az esemény célja az volt, hogy bemutassa a ProAgro projektet és azokat a szolgáltatásokat, eszközöket, melyekkel a konzorcium a projekt keretében személyre szabott szolgáltatásokkal segíti az agrár- és élelmiszeripari vállalatokat és a kapcsolódó érdekelt feleket abban, hogy üzleti tevékenységük, termékeik és/vagy termelési folyamataik fejlesztésével versenyképesebbé váljanak.

 

Maga a ProAgro projekt a SmartAgriHubs „SERVICE the SmartAgriHubs Community Network Open Call” pályázati kiírás keretében valósul meg.

 

Az iFood Élelmiszer Klaszter összefogja a regionális szereplőket, megteremti a tudásmegosztás lehetőségét és terjeszti a ProAgro jó gyakorlatokat. Az innomine, mint Digitális Innovációs Központ, nemzetközi projektjei és innovatív technológiákhoz való hozzáférése révén, olyan szolgáltatásokat képes nyújtani a hazai agrárgazdasági szereplők számára, amelyekkel versenyképességük növelhető mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban.

 

A PROAGRO projekt céljai a regionális igényeken alapulnak:

  • a mezőgazdasági (agrár-élelmiszeripari) ökoszisztéma szereplői közötti együttműködés elősegítése a termelők, a szolgáltatók és technológiai szolgáltatók, a támogató szervezetek (pl. innovációs ügynökségek, digitális innovációs központok), egyetemek és kutatószervezetek összekapcsolásával, biztosítva a teljes agrár ökoszisztéma értékét,
  • támogatási szolgáltatások az agrár-élelmiszeripari érdekelt felek és a kapcsolódó közösségi hálózatok számára termékeik, folyamataik vagy üzleti és irányítási modelljeik digitális innovációja és átalakítása érdekében,
  • digitalizációs megoldások megismertetése; használatuk ösztönzése és támogatása, érthető formában, hazai és nemzetközi jó gyakorlatokat bemutatva a helyi vállalkozások számára,
  • agrár-élelmiszeripari vállalkozások támogatása és versenyképessé tétele azáltal, hogy digitális innovációs fejlesztéssel üzletközpontúan, szolgáltatási modellel, kínálva kezeljék kihívásaikat.

 

Az iFood Klaszter és az innomine együttes erővel dolgozik a magyar agrár innovációs ökoszisztéma fejlesztésén, bővítésén. A ProAgro projekttel kapcsolatos általános érdeklődés, kérdés, javaslat estén az elérhetőségek az alábbiak:

innomine: Dr Gyarmati Tünde: tunde.gyarmati@innomine.com

iFood Klaszter: ifoodklaszter@gmail.com

 

A ProAgro projekt nagyon jól illeszkedik azokhoz a célkitűzésekhez is, amelyeket a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség a Regions 4Food projekt keretében az élelmiszer ellátási lánc digitalizációjának előmozdítása érdekében valósít meg.

Regions 4Food projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg