2022. február 22-én tartotta meg idei első online szakmai programját az immár sokéves múltra visszatekintő PREGA konferenciasorozat (https://www.prega.hu/). A rendezvény címe a „Szántóföld és agráradat webinárium” volt, témái pedig:

  • a mezőgazdasági precíziós pályázati felhívásban nyertes pályázatok megvalósításával kapcsolatos iránymutatások áttekintése, valamint
  • az agrárdigitalizációhoz elengedhetetlenül szükséges adatgazdálkodás / adatmenedzsment gyakorlata.

 

A webináriumnak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusa adott helyszínt.

 

A megnyitót Dr Gyuricza Csaba, a MATE rektora tartotta. Hangsúlyozta, hogy a 2020-tól kezdődő évtized a nemzetgazdaság minden területén, így a mezőgazdaságban is a digitalizáció évtizedeként indult. A PREGA konferencia sorozat lehet az előszobája a legkorszerűbb ismeretek átadásának, amelyben a MATE központi szerepet kíván betölteni. Kiemelte továbbá, hogy az agrárgazdasági versenyképesség alapvető kritériuma a legkorszerűbb ismeretek alkalmazása, a változások folyamatos követése. Elkerülhetetlen a digitalizáció, a precíziós gazdálkodás, s az ennek működtetését biztosító adatszolgáltatás alkalmazása.

 

Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára elsősorban a pályázati lehetőségekről beszélt. Kiemelte, hogy a szaktárca a pályázók körének kiterjesztésére törekedett, ezzel jelezve azt, hogy mintegy 120.000, gazdálkodó nem érti, vagy nem foglalkozik a digitalizációval. Ilyen körülmények között felértékelődik az adatok helyes értelmezése, kezelése, és az információ visszacsatolása. Mindezek ismeretében a precíziós gazdálkodásra pályázható 212 milliárd forintos támogatási keretből csak 88 milliárd forintra jelentkezett igény, arra is főleg a gépbeszerzés vonatkozásában.

 

A webináriumon ezt követően kettő kerekasztal megbeszélésre került sor, az Agrárminisztérium és a precíziós gazdálkodás meghatározó hazai gyártóinak-termékfejlesztőinek és kereskedőinek (a teljesség igény enélkül: Axiál Kft., KITE Zrt, Tomelilla Kft, Valkon 2007 Kft, Agrovir Kft, Bayer Hungária Kft, stb.) részvételével. Ezeken a fórumokon egyrészt a precíziós pályázatok megvalósításnak feltételeiről, másrészt a döntéshozatalhoz szükséges adatok rendelkezésre állásáról esett szó.

An image from the farming industry of two farmers using a tablet PC.

A PREGA online webináriumai 2022. februárban tovább folytatódnak, ezekről bővebben itt olvashatnak: https://www.prega.hu/webinariumok/.

 

Tekintettel arra, hogy a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség a Regions 4Food Interreg Europe projektben az agrárgazdaság és az élelmiszeripar digitalizációját támogató tapasztalatcserét is folytat, erre való tekintettel szíves figyelmükbe ajánljuk a PREGA e havi online eseményeit.

Regions 4Food projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg