Az orvosi technológiák a jövő kulcsfontosságú ágazatát jelentik Európában, mivel az elöregedő népességgel összefüggésben megoldást kínálnak az egészségügyi költségek csökkentésére. Az új és ágazatközi technológiák megjelenésével ez az egyik leginnovatívabb csúcstechnológiai ágazat, amely erős világversennyel néz szembe, és minden alkalommal több innovációt igényel. A Medtech4 Europe Interreg Europe projekt megoldásokat kínál a betegek és az egészségügyi rendszerek számára a régiókban. A program keretén belül megrendezésre került a „Medtech4 Europe – mindenről az egészségügyben” című Webinárium, melyen a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség munkatársa is részt vett. 

Az esemény öt előadót vonultatott fel a témában. Anna Nikina-Ruohonen előadásának fő üzenete, hogy a mesterséges intelligencia készségek a hálózatokkal, az érdekeltekkel és az oktatási intézményekkel együttműködve fognak növekedni és fejlődni.

Nina Nissilä különböző nézőpontokat mutatott be az adatokról és azok felhasználásáról. Végső soron a mesterséges intelligencia, a robotika és az adatok tekintetében a siker attól függ, hogy képesek vagyunk-e megváltoztatni a munkamódszerünket és a gondolkodásmódunkat.

Heikki Peura erőteljes előadást tartott a HUS mesterséges intelligencia projektjeiről. Az előadása arra is felhívta a figyelmet, hogy az adatok az eszközökön keresztül jönnek. Ezért nagyobb figyelmet kell fordítanunk az eszközökre és például az élintelligenciára.

Lauri Aaltonen előadása nagyszerű áttekintése volt a kevesek által ismert az Aalto Egyetemi agykutatásnak.

Laura Simik mélyenszántó előadást tartott arról, hogy a szabályozás és az etika hogyan biztosíthatja a minőségi és személyes gondoskodást mindenki számára. Az előadás során arról is tájékozódhattunk, hogy mit is jelent valójában a MedTech. Laura említette a fenntartható fejlődést is, amely természetesen korunk egyik legfontosabb témája. 

A Medtech4 Europe projekt az Interreg Európa Programon belül az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásában valósul meg.