Hazánk agrárgazdaságának megerősítéséhez, illetve hazai és nemzetközi versenyképességének növeléséhez nélkülözhetetlen az új generációk megszólítása. Új oktatási módszerekkel, mely keretében a megszerezhető ismeretek a folyamatosan fejlődő piac követelményeihez igazodnak. Komoly tudással, felkészültséggel felvértezett fiatal szakemberekre van szükség, ehhez viszont nélkülözhetetlen a szemléletváltás és az oktatás digitalizációja.
A Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség a Regions 4Food Interreg Europe projekt keretében dolgozza ki a Magyar és Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Kampuszával együttműködve, a Sevillai Egyetem Msc programjának alapján a „Digitális Mezőgazdaság és Agrár Élelmiszer Innováció” elnevezésű hazai agrárfelsőoktatási Master of Science programot. A cél a spanyol, új és komplex felsőoktatási megközelítés hozzáadott értékének bemutatása, úgy is, mint a Magyarország Digitális Agrárstratégiájának (2019-2022) lehetséges új támogatható tevékenysége.
Jelenleg Agrár felső oktatást végző intézmények
- Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (BSc) (MSc)
- Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Agrár és Élelmiszertudományi Képzések Központ
- Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar – Mosonmogyoróvár
- Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar
- Jánoshalma-Preciziós Mezőgazdasági szakmérnökképzés –(Alapképzések (BSc) ,Mesterképzések (MSc), Doktori képzések (PhD), Szakmérnöki képzések)
- Óbudai egyetem, Alba Regia Műszaki kar(Székesfehérvár)
2021-ben megtörtént a Szent István Egyetem, a Kaposvári Egyetem, az Eszterházy Egyetem Károly Róbert Campus (Gyöngyös) és a Pannon Egyetem Georgikon Karának (Keszthely) integrációja és ennek eredményeként jött létre a MATE.
Amennyiben a most még kidolgozási fázisban lévő oktatási módszer a fenti intézményekben bevezetésre kerül, a hazai agráriumban nagy változásokra számíthatunk.
Regions 4Food projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam
társfinanszírozásával valósul meg