2021. őszén került megrendezésre a Pécsi Tudományegyetem szervezésében a II. Co-Design Workshop. Az esemény hibrid formában, november 18.-án zajlott az Általános Orvostudományi Kar újonnan kialakított Elméleti Tömbjében. A rendezvényre a Medtech4 Europe projekt kísérleti akciójának részeként került sor. A műhelymunka egyúttal a Medtech4 Europe projekt 6. stakeholder megbeszélésének is keretet adott, a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség szakértőjének közreműködésével. A workshop célja, hogy bemutassa az ÁOK Biofizikai Intézet kutatási és fejlesztési tevékenységét a szuperfelbontású mikroszkópia és az ultragyors lézerspektroszkópia ismertetésével. Célja továbbá a dél-dunántúli orvostechnológia azon erős területei egyikének bemutatása, amelyek a bemutatóteremben sikeresen népszerűsíthető. Ezért a workshop során a vállalatok felé irányuló strukturált technológiai innovációs ajánlatokat azonosítottak, valamint megvitatták és meghatározták azok értékelésének szempontjait is.

A regisztráció után Pálmai Zsolt, a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség (DDRIÜ) munkatársa nyitotta meg a programot, a Medtech4 Europe kísérleti akciójának bemutatásával. Ezt követően átadta a szót Dr. Lukács András, egyetemi docensnek, aki az ultragyors spektroszkópia labor ismertetésével folytatta. A következő előadó Dr. Szabó-Meleg Edina, adjunktus volt, a szuperfelbontásos mikroszkópia témájában. Ezután hallhattuk Dr. Jánosi Tibor, tudományos munkatársat és Haász Henrietta, PhD hallgatót. János az SZKK Nano-Bio-Imaging Központ bemutatását választotta témául, míg Henrietta a Mikrotubulusok szerepének vizsgálata B-limfociták membrán nanocsöveinek funkciójában és kialakulásában kérdéskört taglalta.

A kávészünet után kezdetét vette a workshop keretein belül lezajló 6. stakeholder megbeszélés is. Az esemény moderátor szerepét a Hisztopatológia Kft Tudományos igazgatója, Dr. Szekeres György vállalta a DDRIÜ felkérésére. A workshop kezdetéhez hasonlóan, ezt az etapot is Pálmai Zsolt előadása nyitotta meg. A köszöntőtől eltérően, itt a kísérleti akció két kidolgozott akciójába engedett betekintést a résztvevőknek. Az 1. Akció az Orvostechnikai vállalkozások együttműködésének ösztönzését, míg a 2. Akció pedig az Orvostechnikai vállalkozások (humán) kapacitásépítése ösztönzését kapta feladatul. A találkozó második felében Szerekes Úr prezentációja következett. Doktor úr áttekintést adott az Együttműködés és humán kapacitásépítés az orvostechnikai vállalkozások gyakorlatával kapcsolatban. Zárásul a „Kérdések, válaszolok” szekció következett.

A Medtech4 Europe projekt az Interreg Európa Programon belül az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásában valósul meg.