A Covid-19 járvány kialakulása óta, hosszú idő után most 2021 őszén kezdtek újra visszatérni a köztudatba az élő, személyes jelenlétű események. Idén második alkalommal került megszervezésre az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT), valamint a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Transzdiszciplináris Kutatások Intézete(ITD) együttműködésében az EIT Health Morning Health Talks elnevezésű rendezvény. A találkozó 2021. október 22.-én került megrendezésre melyen a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. is részt vett, mint a Medtech4 Europe Interreg Europe projekt partnere.

A találkozót Dr. Sík Attila,a PTE ÁOK Transzdiszciplináris Kutatások Intézete igazgatója nyitotta meg, majd bemutatta az EIT Health intézetet.Az alszervezet különös jelentőséget tulajdonít az egészségügyi ágazat szereplőivel kialakított jó szakmai kapcsolatoknak és innovatív egészségügyi megoldásoknak.

Ezután kezdte meg a programot saját előadásával melynek témája az „Ezüst gazdaság” régiófejlesztési stratégiáját ismertetése volt. Az „Ezüst gazdaság” a világ harmadik legnagyobb gazdasága, amely magába foglalja az összes olyan terméket és szolgáltatást, ami az ötvenéves kor felettiek igényeit kiszolgálja.

A következő előadó online csatornán az Oxientia Kft-től Dr. Mbogoro Mecheal volt, aki prezentációjával egy hatásos egészségügyre összpontosító innovációjának stratégiáját mutatta be. A kávészünet előtti utolsó felszólaló Dr. Tóth Miklós, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Egyetemi tanára volt. Az ő előadásában megismerkedhettünk az idősek életminőségének támogatását célzó egészségipari fejlesztésekkel a PTE Egészségtudományi Kar és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. együttműködésében.

A kávészünet után hallhattuk még Dicső László, Alsómocsodolás polgármester „Egészségesen élni és megöregedni” prezentációját. Őt a DataSenseLab vezérigazgatója, Dr. Pálhalmi János követte, aki a bioszignál metrológia szerepét vázolta a viselhető bioszenzoros megoldásokra épülő egészségügyi informatikai rendszerek minőségkontrolljában.

A rendezvényt az olaszországi Mysurable S.r.l start-up vezetője, Riccardo Piccioli zárta az innovatív megoldás a szarkopénia szűrésére, értékelésére és kezelésére témájában.

A Medtech4 Europe projekt az Interreg Európa Programon belül az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásában valósul meg.