A 2020. márciusában kitört Covid-19 járvány óta először vett részt a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség (DDRIÜ) a Medtech4 Europe Interreg Europe projekt keretein belül nem online formában megrendezett eseményen. „Az első Co-Design Demonstrációs Workshop” című rendezvény 2021. szeptember 30-án került megrendezésre a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Orvostudományi Karán . A workshop célja a dél-dunántúli orvostechnológia azon erős területei egyikének bemutatása, amely a bemutatóteremben sikeresen népszerűsíthető. Ezért a résztvevők a workshop során a vállalatok felé irányuló strukturált technológiai innovációs ajánlatokat azonosítottak, valamint megvitatták és meghatározták a javaslatok értékelésének szempontjait is.

A rövid köszöntő után a DDRIÜ igazgatóhelyettese, Pálmai Zsolt a projekt bemutatásával – ide értve a finanszírozást nyújtó Interreg Europe Programot, a projekt partnereit, tevékenységeit, az eredményeket és az ütemtervet, a kísérleti akciót – kezdte meg a rendezvény előadásait. Előadása során részletes áttekintést adott a kísérleti akció már lezárt és a jelenleg futó eseményeiről. Ezt követően Dr. Maróti Péter, adjunktus, a PTE 3D Központ szakmai vezetője mutatta be A PTE 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központot. A Központ 3 fő célja:

  • az oktatás,
  • a kutatás,
  • a szolgáltatás.

A kávészünet után Péntek Attila, informatikus, PTE 3D Központ munkatársa ismertette a 3D technológiák szerepét az orvostechnológiai fejlesztések szolgálatában. A 3D technológia számos innovációval segítette az egészségügyet. Ezek közül már számos eszköz klinikai alkalmazást megelőző tesztelésre, majd elfogadásra került és azóta is hasznosítják azokat az egészségügyben. Egyúttal folyamatosan újabb és újabb lehetőségekkel kísérleteznek a Központ infrastruktúrájának javítása és hatékonyabbá tétele érdekében. Az utolsó előadó Told Roland, tudományos segédmunkatárs, anyaglabor laborvezető volt, aki a Központban működő anyaglabor nyújtotta termék- és szolgáltatásfejlesztési lehetőségeket tekintette át.

Végezetül a résztvevők egy kerekasztal beszélgetés jelleggel feltehették kérdéseiket az előadóknak. Ennek keretében egyúttal azonosításra került a Központ három javaslata is az orvostechnológiai bemutatóteremben történő kiállításra.

A Medtech4 Europe projekt az Interreg Európa Programon belül az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásában valósul meg.