A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2019-ben indította útjára a NAK TechLab agrár startup inkubációs programot. A kezdeményezés, a Design Terminállal együttműködésben, ígéretes agrártechnológiai fejlesztéseket ajánl agrár vállalkozásoknak. A NAK TechLab agrár start-up program során létrejövő együttműködések új agrárszolgáltatások megjelenését alapozzák meg, melyek elősegítik a digitalizáció szélesebb körű elterjedését. A agrár-élelmiszeripari start-up vállalkozások a velük együttműködő nagyvállalatok segítségével olyan megoldásokhoz férhetnek hozzá, amelyekhez önállóan, saját erőforrásaikból gazdálkodva nem lenne lehetőségük. Az inkubációs program 2021. szeptemberben újabb agrár-technológiai vállalkozások támogatásával tovább folytatódik.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara NAK TechLab programjáról bővebben itt olvashatnak: https://www.naktechlab.hu/

 

A Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség a Regions 4Food projekt keretében hasonló következtetéseket vont le az agrár-élelmiszeripari cégek technológiai inkubációja tekintetében. A start-upokra vonatkozó innovatív környezet fejlesztésének igénye, valamint a fejlesztéspolitikai intézkedések terjedése is megfigyelhető, általában is, és az agrár-élelmiszeriparon belül is. Ami nagyon ritka és szinte hiányzik a műfaj szempontjából, az a start-up vállalkozások „vezetése”, facilitálása, az első, kezdeti lépésektől egészen a piacra jutásig, nem ritkán a nemzetközi piacok eléréséig. Néhány akcelerációs programmal találkozhatunk ugyan hazánkban is, de a start-up ökoszisztéma komplex fejlesztése a következő évek feladat lesz.

 

A Regions 4Food projekt keretében Spanyolországban, Cartuja Tudományos és Technológiai Parkjában ismerhettünk meg két, a technológiai alapú vállalkozásfejlesztést középpontba állító akcelerációs programot, az Andalucia Open Future és Minerva programokat. Mindkét program jellemzője, hogy a köz- és a magánszféra együttműködésén alapul, szereplők széles csoportját vonja be az együttműködésbe, 8-12 hónap időtávra tervez a start-upokkal folytatott munkában, folyamatos szakmai mentorálást biztosít, az ötlettől a termékig a teljes folyamatot végigkíséri, befektetők keresésével végződik. Ezen elemek mindegyike létezik már Magyarországon, együttes jelenlétük azonban egy magas szintű kapacitás-fejlesztést biztosítana a startup-ok számára. Ami egyedi, és speciálisan a projekt által érintett szegmens esetében releváns, az egy infrastrukturális háttér biztosítása, hiszen a prototípus tesztelése sok esetben a legnagyobb gátja az agrár-élelmiszeripari innovációk létrehozásának.

Regions 4Food projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam

társfinanszírozásával valósul meg