2021. szeptember 8-án került megrendezésre az „Innováció a nagy társadalmi kihívások érdekében” című online e-workshop, melyen a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség (DDRIÜ) is részt vett, mint a Medtech4 Europe Interreg Europe projekt partnere.A Medtech4 Europe projekt célja, hogy az Európában kulcsfontosságú ágazatnak számító orvostechnológiákkal összefüggésben megoldásokat kínáljon az egészségügyi költségek csökkentésére az egyre inkább elöregedő népesség igényeivel összhangban. A témával kapcsolatban állószeptemberi online rendezvény három különböző szekció köré szerveződött: panelbeszélgetés a fő előadókkal, tanulás a gyakorlatból és tematikus munkacsoportok.

A rendezvényt Arnault Morisson és Marc Pattinson moderátorok, mint a kutatási és innovációs politikai tanulási platform tematikus szakértői nyitották meg. A napirend rövid ismertetője után Elene Ferrario bemutatta az Interreg Europe Programot. Az Interreg Europe Európa-szerte segíti a regionális és helyi önkormányzatokat abban, hogy jobb szakpolitikákat dolgozzanak ki és valósítsanak meg. A Program környezetet és lehetőségeket teremt a megoldások megosztására és a szakpolitikai tanulásra. Célja annak biztosítása, hogy a kormányzati beruházások, az innováció és a végrehajtási erőfeszítések mindegyike integrált és fenntartható hatást gyakoroljon az emberekre és a helyekre.

A Program a nagy társadalmi kihívások tekintetében három meghatározó témakört azonosított, amelyek a következők:

  • Mezőgazdaság – élelmiszeripar,
  • Egészség,
  • Víz.

Az első előadó Adrian Tistanvolt az Európai Bizottságtól, aki az élelmiszerrendszer fontosságát elemezte. Elvira Uyarra, a Manchesteri Egyetem professzora és Cornelius Traas szintén a mezőgazdaság témájában prezentáltak. Ezt követően Sandra Evans az egészség keretein belül ismertette a ITHACA című projektet. A projektben kilenc uniós régió osztja meg tapasztalatait és bevált gyakorlatait az intelligens egészségügyi és gondozási innovációról, a lakosság aktív és egészséges öregedésének javítása érdekében. Az egyik fő cél a regionális politikák finomítása az innovatív vállalkozások támogatása, a növekedés megteremtése és az innovatív egészségügyi és gondozási megoldások elterjedésének növelése érdekében. Ez fontos szerepet játszik a Medtech4 Europe projekt kapcsán is ahol nagy szerepet játszik az e témában folytatott tapasztalatcsere és ezáltal való további tanulási és fejlődési lehetőségek kiaknázása. A napirend második blokkját Pieter de Jong előadása zárta a víz témákörben.

A workshop harmadik egységében tematikus munkacsoportokra osztották a résztvevőket, ahol egyesével bemutathatták és megoszthatták a regionális és politikai kezdeményezéseket.

A Medtech4 Europe projekt az Interreg Európa Programon belül az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásában valósul meg.