2021. június 28-án került megrendezésre a Medtech4 Europe Interreg Europe projekt keretein belül a Kísérleti Akció Kick-off konferenciája online formában. Az értekezlet a Pécsi Tudományegyetem szervezésében zajlott. A rendezvényen minden partner, közöttük a DDRIÜ Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. munkatársai is részt vettek. Az esemény során a projekt kísérleti akciójának eddig elért eredményeit, a szakpolitikai hátterét, illetve a bemutatótermek stratégiáját beszélték át a résztvevők.

A rövid köszöntő után, a Medtech4 Europe projekt vezető partnere, Céline QUESTER, a francia Auvergne-Rhone-Alpes Régió Tanácsának projektmenedzsere a projekt bemutatásával (ide értve a finanszírozást nyújtó Interreg Europe Programot, a projekt partnereit, tevékenységeit, az eredményeket és az ütemtervet) kezdte meg a rendezvény előadásait. Ezt követően PÁLMAI Zsolt, a DDRIÜ igazgatóhelyettese ismertette a Medtech4 Europe kísérleti akcióját. Előadása során részletes áttekintést adott a kísérleti akció már lezárt és a jelenleg futó eseményeiről. Ezután Simon GILLES, a kísérleti akció francia partnere, az Alternatív Energiák és Atomenergia Bizottság (CEA) bemutatótermének vezetőjének prezentációjával elérkeztünk a konferencia fő témájához. A Grenoble-i bemutatótermet röviden úgy lehetne jellemezni, mint a nyílt innovációnak szentelt teljes ökoszisztéma. A 3300 m2-es objektum 2020. januárban nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt. A létesítmény három terme a CEA tevékenységeire jellemző hármas megközelítést is jól illusztrálja:

  • a múltat a „Sikertörténetekkel” – megvalósult technológiaátadás ,
  • a jelent a „Technológia Téglák” bemutatóteremmel – folyamatban lévő fejlesztések,
  • a jövőt a „Vizió” bemutatóteremmel – előre látható újítások 5-10 éves időtávban.

Az első kettő terem már használatban, míg a Vizió a fejlesztés fázisában van. Hangsúlyozták, hogy a bemutatóterem csakis szakértő kísérettel látogatható, annak hiányában, magyarázat nélkül érthetetlenné válik.

A kávészünet után Dr. MARÓTI Péter, a PTE 3D Központ vezetője és Dr. LUKÁCS András, a PTE ÁOK Biofizika Intézet igazgatóhelyettese ismertették a Pécsi Tudományegyetemen futó saját projektjeiket az orvosbiológiai mérnöki fejlesztések, illetve a spektroszkópia-mikroszkópia területéről. Végezetül pedig felvázolták, milyen módon lehetne a francia partnerek tudását és Grenoble-i központjának infrastruktúráját adaptálni a Pécsi Tudományegyetemre.

A Medtech4 Europe projekt az Interreg Európa Programon belül az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásában valósul meg.