A Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. partnerként vesz részt a Medtech4 Europe Interreg Europe nemzetközi együttműködési projektben. A projekt célja, hogy megoldásokat kínáljon az egészségügyi költségek csökkentésére az Európában kulcsfontosságú ágazatnak számító orvostechnológia területén, összhangban az egyre inkább elöregedő népesség igényeivel. Célja továbbá a K+F és innovációs létesítményeket támogató állami politikák javítása, hogy jobban igazodjanak az orvostechnológiai ágazat sajátosságaihoz.

A Medtech4 Europe projekt jelenleg a projekt megvalósításának 2. szakaszában van. Ez a szakasz a kiválasztott szakpolitika befolyásolására összpontosít. A projekt holland partnere, Limburg Tartomány folyamatosan azon dolgozik, hogy saját orvostechnikai eszköziparát fenntartható módon fejlessze. Egyik jó gyakorlatuk a Medace, egy (bio)orvosi co-working tér, amely fontos szerepet játszik ebben a folyamatban. A Medace saját hazájában rangos díjat (Dutch National Changemaker) is elnyert kivételes modelljéért és annak megvalósításáért.

A Medace ötlete a Chemelot Tudományos és Technológiai Intézetben (InSciTe) született. Még a kutatók jó és bevált ötleteit és koncepcióit is nehéz lehet átültetni a klinikai tesztelési fázisba. Ez volt az oka annak, hogy az InSciTe speciális munkamodellt és könnyen hozzáférhető orvosbiológiai létesítményeket dolgozott ki azzal a céllal, hogy az orvosbiológiai innovációk gyorsabban és hatékonyabban jussanak el a piacra vagy a betegekhez. Ez a koncepció olyan sikeresnek bizonyult, hogy azt a Medace most kereskedelmi forgalomba hozza.

A Medace egy kiválósági központ, amely egyedülálló (bio)orvosi tanulási és munkaeszközként GMP-kész és ISO-tisztaszobákat, laboratóriumokat és korszerű berendezéseket kínál. A Medace ezt a korai fázisban lévő vállalatok számára biztosítja, hogy megkönnyítse saját klinikai minőségű termelésüket. Emellett a Medace orvosi technológiai szakértőkkel támogatja ügyfeleit a teljes minőségi és szabályozási folyamat során, valamint összeállítja és kidolgozza a klinikai validáláshoz szükséges műszaki dokumentációt.

Amit a Medace biztosít:

– speciális infrastruktúra (pl. ISO7 és 8, valamint C és B osztályú tisztaszobák),

– hitelesített és speciális berendezések,

– minőségirányítási rendszer,

– képzett szakemberek által biztosított gyakorlati útmutatás és támogatás a fejlesztés és a validálás során,

– dedikált házon belüli képzési programok.

A Medace fő célcsoportja a korai szakaszban lévő induló vállalkozások és az egyetemi csoportok, amelyeknek gyakran nincs elegendő tapasztalatuk és képességük ahhoz, hogy sikeresen eligazodjanak az innováció ezen szakaszában. Minden egyes projektet műszaki szakemberekből, minőségügyi szakértőkből és más szakemberekből álló, elkötelezett csapat támogat, akik együttműködnek és együttműködnek a start-up és egyetemi csapatokkal.

A Medace kiváló példa azon európai régiók számára, amelyek az orvostechnikai kutatást növelni és felgyorsítani kívánják régiójukban.

További információk a projektről: https://www.interregeurope.eu/medtech4europe/

További információk a jó gyakorlatról: https://www.interregeurope.eu/policylearning/good-practices/item/4210/medace-a-bio-medical-co-workspace/

A Medtech4 Europe projekt az Interreg Európa Programon belül az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásában valósul meg.