A DDRIÜ Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség a Regions 4Food Interreg Europe projekt kapcsán került kapcsolatba a SmartAgriHubs projekttel, melynek célja az európai mezőgazdaság digitalizálásának megvalósítása egy olyan mezőgazdasági innovációs ökoszisztéma előmozdításával, amely a kiválóság, a fenntarthatóság és a siker elkötelezettje.

Az idei kilencedik hírlevelükben a figyelmet a Digitális Innovációs Központokra (Digital Innovation Hubs – DIH) irányították, illetve felkérték dr. Heidi Cigant (Európai Bizottság, Kommunikációs Hálózatok, Tartalom, Technológia Főigazgatóság – A4-egység Az ipari ökoszisztémák digitális átalakítása) egy rövid összefoglaló megírására a DIH-re vonatkozó uniós stratégiákról.

forrás: https://smartagrihubs.h5mag.com/newsletter_digital_innovation_hubs_heart_smartagrihubs/cover

Összefoglalójában kitér a digitalizáció állapotára az Európai Unióban, melyből megtudhatjuk, hogy a vállalkozások közel 40%-a még alapszintű digitalizációval sem rendelkezik, illetve a fejlett digitális technológiák – mint a mesterséges intelligencia – elfogadása is csak 25% körüli. A vidéki és mezőgazdasági területeken működő vállalkozások a legkevésbé digitalizáltak, viszont ezek nyerhetnek belőle a legtöbbet, hiszen a digitális technológiák segíthetnek a pontosabb, hatékonyabb és fenntarthatóbb munkavégzésben.

Az átmenet támogatása érdekében a Bizottság a Digitális Iránytű részeként számos, 2030-ig elérendő célt tűzött ki. Például, hogy a kkv-k legalább 90%-a alapszintű digitális intenzitással rendelkezzen, és a vállalkozások 75%-a fejlett digitális technológiákat alkalmazzon.

Az Európai Digitális Innovációs Központ (European Digital Innovation Hub – EDIH) hálózat kiváló lehetőséget jelent az uniós vállalkozások digitalizációjának fellendítésére, valamint a zöld és digitális átállás támogatására.

Bővebb információ:

https://smartagrihubs.h5mag.com/newsletter_digital_innovation_hubs_heart_smartagrihubs/toc

 

A Regions 4Food projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.