A DDRIÜ Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. partnerként vesz részt a Medtech4 Europe Interreg Europe nemzetközi együttműködési projektben. A projekt célja a kutatási és innovációs kapacitásokra irányuló közpolitikák hatékonyságának optimalizálása az orvostechnológiák területén. További célkitűzés a kutatási-fejlesztési és innovációs létesítményeket támogató közpolitika javítása annak érdekében, hogy az jobban alkalmazkodjon az orvostechnológiai ágazat sajátosságához.

A projekt pillanatnyilag az ún. 2. Fázisában tart, ekkor a kiválasztott szakpolitika (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) konkrét befolyásolása esedékes. Ennek elérését számos jó gyakorlat támogatja. Így el is értünk cikkünk fő témájához, ami a „M2 OLIE Kutatólabor  – Mannheimi Molekuláris Intervenciós Intézet” jó gyakorlat bemutatása.

A M2 OLIE egyike annak a kilenc kutatóközpontnak/labornak?, amelyet 2012 óta a Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium finanszíroz a „Kutatóközpont/labor? – köz- és magánszféra partnersége az innovációért” kezdeményezés részeként.

A rákos betegek mintegy 20 százalékánál kisszámú áttétes daganat alakul ki a test egy másik szervében, amelyek egymástól is eltérhetnek. Ez azt jelenti, hogy minden egyes daganatnak sajátos kezelésre van szüksége. Az M²OLIE innovatív automatizáláson és folyamatoptimalizáláson alapuló, nagy hatékonyságú infrastruktúra létrehozására irányuló tervet dolgoz ki az egyénre szabott terápiákhoz.

A M2 OLIE Kutatólabor célja egy idő-optimalizált és betegorientált folyamat az oligometasztatikus (ennek van magyar megfelelője, illetve mit jelent magyarul? – röviden le kellene írni) daganatos betegek kezeléséhez. Az M²OLIE kutatóközpont/labor? tudományos fókuszában az oligometasztatikus daganatos betegek terápiás lehetőségeinek javítása áll. A M2 OLIE zártkörű folyamata jobb orvosi eredményeket, nagyobb pontosságot, hatékonyságot, költségmegtakarítást és betegközpontúságot fog eredményezni. A köz- és magánszféra közötti partnerség a minimálisan invazív rákkezelés beavatkozási környezetének létrehozására összpontosít egy egyablakos ügyintézés keretében. A Mannheimi Egyetemi Orvosi Központban több mint 25 ipari, kutatási és közéleti partnerrel multidiszciplináris környezetben fejlesztik ki a jobb, egyénre szabott terápiás eljárásokat a beavatkozó radiológia, a nukleáris medicina és a sugárterápia területén, valamint a támogató képalkotó módszereket, a betegspecifikus radiofarmakonokat és a robotalapú beavatkozási asszisztenseket. Az eljárásokat 3 együttműködési projekt keretében fejlesztik ki, több mint 110 tudós részvételével, akik egy folyamatmodell és egy klinikai vizsgálatok irányítási rendszer létrehozását tűzték ki célul a szervezeti folyamatok nyomon követése és javítása érdekében.

A M²OLIE sikerét a már elért mérföldkövek bizonyítják. A jelenlegi finanszírozási időszak végén megvalósult például az első betegek zárt körfolyamatban történő kezelése.

A Medtech4 Europe projekt az Interreg Európa Programon belül az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásában valósul meg.