A Regions 4Food Interreg Europe program hetedik szemeszterében már a magyar akcióterv kidolgozásán és véglegesítésén van a hangsúly a DDRIÜ számára. A projekt az agrár szektort érintő digitalizáció elősegítésével foglalkozik, ami segíti Európát egy zöldebb irányba elmozdulni.
Viszont nem csak a digitalizáción áll a fókuszban, ezek a fejlesztések szorosan összefüggnek más környezetkímélőbb megoldásokkal és innovációkkal. Ezek közül az egyik a körforgásos gazdaság sikeres átültetése lehetne.
A körforgásos gazdaság a lehető legtovább szeretné megőrizni a befektetett munkát és energiát a termelési-gazdasági folyamat során. Ennek megfelelően a megtakarítására törekszik, ezért értékmegőrző, értékmegújító és újrahasznosító rendszereket hoz létre és működtet, bevonva a gazdasági szereplőket a tervezőtől a gyártóig, majd a felhasználóig.
A körforgásos gazdaság jellemzői és előnyei:
- a véges és kimerülő erőforrásokra építve új anyaggazdálkodási és üzleti modelleket vezet be, inkább az erőforrás-hatékonyságra összpontosít, amivel csökkenti a gazdaság erőforrásigényét és biztosítja a vállalkozások jövedelmezőségét;
- tudatos tervezés révén azonosítja és megszünteti a hulladék képződését, beleértve az üvegházhatású gázokat, a levegő-, talaj- és vízszennyezést, mivel ezek elpazarolt anyagokat, energiát és erőforrásokat jelentenek;
- megszünteti az egészségre és a környezetre veszélyes és káros anyagok használatát, mivel ezek nem hasznosíthatók vissza a gazdaságban, illetve nem juttathatók ki a környezetbe;
- megőrzi és regenerálja a természeti rendszereket azáltal, hogy csökkenti az elsődleges nyersanyagok felhasználását és a káros kibocsátásokat, miközben ösztönzi a másodlagos nyersanyagok felhasználását, és hozzájárul a talajok szervesanyag- és széntartalmának növeléséhez;
- előmozdítja az innovációt, az új technológiákat, a környezetbarát tervezést, javítást és karbantartást;
- egy újfajta fogyasztói magatartást hangsúlyoz, amely már nem a tulajdonlásra irányul, hanem a felhasználó csak bizonyos szolgáltatásokat vesz igénybe bérlés, lízing vagy megosztás révén.
A fentiek közül nem mindegyik ültethető át teljes mértékben az agrár ágazatba. Viszont a digitális innovációval összhangban több szempont is megvalósítható a gyakorlatban. Ennek fejlődése egy zöldebb és környezetkímélőbb Európát eredményezhet.
A Regions 4Food projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.