2021. május 12-én délelőtt tartotta a DDRIÜ Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség (továbbiakban: DDRIÜ) a Regions 4Food Interreg Europe projekt 6. stakeholder találkozóját online formában. A rendezvényen a projekt akciótervének jelenlegi készültségi szintjét és a szakpolitikai hátterét, illetve a partnerség stratégiai ajánlásait beszélték át a résztvevők, majd bemutatásra került a projekt kísérleti akciója is.

A rendezvény elején a DDRIÜ prezentálta a Regions 4Food projekt akciótervének aktuális változatát. Először a két kiválasztott akciót ismertették a szervezők, melyből az egyik a 2. akció – Agri-food szereplők együttműködéseinek ösztönzése. Ennek célja az együttműködések népszerűsítése és megvalósítása, hozzájárulva a vállalkozások versenyképességének javításához, szétaprózottságuk és elszigeteltségük csökkentéséhez. Az akció a második fázisban lehetővé teszi az érintett szereplők megszólítását, bemutatja számukra az élő együttműködéseket, a nemzetközi és a hazai jó gyakorlatokat, a szakmai szereplőket, segít megismerni azokat a területeket, amelyeken a leginkább igényelnék az együttműködéseket, majd koordinálni és ösztönözni ezeket. A másik a 3. akció – Az Agri-food szektor támogatása a digitális technológiák ösztönzésével, aminek célja az agri-food szektor jövőbeni fejlődését meghatározó új technológiák megismertetése, bevezetése és terjesztése. Az előadás végén megvitatták a projekt politikai háttér vizsgálatainak eredményeit, illetve, hogy melyik Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program prioritásra lehet hatással a következő, 2021-2027 programozási ciklusban.

A második előadás témája a stratégiai ajánlások megvitatása volt. A dokumentum egy újabb verziójában már a hét ajánlás komolyabb kidolgozásra került, így azokat a partnerek át tudták tekinteni az agrár-élelmiszeripar érdekelt feleivel. A hét ajánlás a következő:

  • Jogi keretek létrehozása az adatkezeléshez, elemzéshez és megosztáshoz: több nyilvános nyílt adatplatform és együttműködési képesség.
  • Innovációs ökoszisztémák létrehozása, illetve a meglévő struktúrák koordinálása és konszolidálása, amely elősegíti az összes érintett szereplő közötti kapcsolatot az élelmiszer-értéklánc digitalizálási folyamatainak fellendítése érdekében.
  • Az állami és magánberuházások növelése a digitális átalakulási folyamat elősegítése érdekében
  • A technológiai megoldások és a speciális hardverek és szoftverek támogatása az agrár-élelmiszeripari ágazatban az ITC társaságok részéről, valamint a digitális infrastruktúra fejlesztése egész Európában
  • Multidiszciplináris képzés kifejlesztése, illetve egy új szakmai profil létrehozása, amely az innovációhoz kapcsolódik.
  • A tudatosság és a kommunikáció növelése.
  • Megteremteni a lehetőségeket a kezdeményezések, programok és technológiai megoldások együttes tervezésére / fejlesztésére az agrár-élelmiszeripari ágazatban.

A harmadik előadásban a projekt kísérleti akcióját ismerhették meg a résztvevők, melyet a DDRIÜ a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusával közösen szeretne megvalósítani. Külső szakértőként a spanyol Sevilla-i Egyetem oktatói segítik majd a munkát. A projekt a tervek szerint 2021. szeptember 1-én kezdődik és egy évig tart majd.

A Regions 4Food projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.