A DDRIÜ Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség 2021. április 21.-én részt vett a székesfehérvári Innoskart Digitális Klaszter „Az innováció hívószavai ’21-27” című első online mikrotájékoztatóján. Az előadás fő témái a klímasemleges gazdaság, a körforgásos gazdaság, a digitalizált gazdaság és a reziliens ipar voltak. Az esemény egyik fő témájához, a körforgásos gazdasághoz kapcsolódik a DDRIÜ Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség legújabb, „CIRCULAR SME SCAN” című Erasmus+ projektje is.

Az INNOSKART klaszter képviseletében Szaplonczay Orsolya ügyvezető tartotta az előadást. Beszédében kiemelte az általuk ambiciózus tervnek hívott és ahhoz kialakított ambiciózus programot. Orsolya és csapata négy stratégiai irányvonal megvalósításához való hozzájárulást tűzte ki célul a K+I beruházások területén. Céljaik között szerepel a stratégiai autonómia előmozdítása a kulcsfontosságú digitális, alap- és kialakulóban lévő technológiák, ágazatok és értékláncok fejlesztése terén betöltött vezetői szerep segítségével.

Emellett törekszenek Európa ökoszisztémájának és biodiverzitásának helyreállítására, a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodásra, valamint annak elérésére, hogy Európa legyen az első digitalizált, körforgásos, klíma semleges és fenntartható gazdaság. Céljuk továbbá egy reziliensebb, elfogadóbb, demokratikusabb európai társadalom megteremtése is.

Nem elhanyagolható kérdésköre volt az előadásnak a beruházásra nézve úgymond kritikus területek témaköre. Beszélhetünk itt az egészségügy, a tiszta légi közlekedés, de akár a metrológia területeiről is. Ügyvezető asszony kiemelte, hogy valamennyiünk számára nélkülözhetetlenek azok az európai uniós küldetéseket, közöttük például a rák elleni küzdelmet, az óceánok védelmét és a városok zöldebbé tételét is.

Az INNOSKART klaszter célul tűzte ki a gyártás és építés kettős, zöld és digitális átmenetének megvalósítását. Ennek egyik eszköze az új zöld, rugalmas és digitális módszerek létrehozása a gyártáshoz és az építéshez. Ez fenntartható, rugalmas és reziliens gyárakhoz és olyan értékláncokhoz vezet, amelyeket a digitalizálás, a mesterséges intelligencia, az adatmegosztás, a fejlett robotika és modularitás tesz működőképessé. Másik módszer ennek megvalósulása felé a feldolgozóiparban és az építőiparban dolgozó emberek munkájának vonzóbbá és biztonságosabbá tétele.

A mikrotájékoztató alatt szerzett tapasztalatok és a témához tartozó aktuálisok alapján elmondható, hogy a K+I beruházásokban áttörő változásokat eredményezhet a jövőben a vállalkozások zöld és digitális átmenete.

További információk a rendezvényről: https://innoskart.digital/esemenyek/mikrotajekoztato-az-innovacio-hivoszavai-2021-27-ben/