A DDRIÜ Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség 2021. március 11-én részt vett az INNOSKART KLASZTER (Székesfehérvár) ÜZEMOPTIMALIZÁTOR című webináriumán, amelynek előadásai kapcsolódtak Regions 4Food projektünk témájához.

A Com-Forth Kft. képviseletében Bóna Péter ügyvezető, Ipar 4.0 mínuszok nélkül vállalkozások számára című előadásában kiemelte az Ipar 4.0, valamint a digitalizáció fontosságát különösen a zöldmezős beruházásoknál, továbbá a régi gépparkkal rendelkező vállalkozások fejlesztésénél.

Az általuk kialakított rendszerrel digitálisan nyomon követhetők a gyártási technológiák, lehetővé válik a humán munkaerő viselkedésének, a szolgáltatásoknak és fogyasztási igényeknek monitorozása, hozzáférhetővé válnak a gyártási adatok.

Az edge computing jelentősége folyamatosan nő, előtérbe kerül a személyes és az üzleti adatok védelme. A digitalizációval elérhetővé válik a hiperautomatizálás, szoftver robotok, mesterséges intelligencia terjedése. Az intelligens robotok segítségével a cégek egy esetleges újabb járvány esetén képesek gyorsabban reagálni a változásokra. Elsődleges cél az adatgyűjtés monitorozása, a manufacturing azaz géphatékonysági mutatók, minőségi mutatók kontrollja. Mindezek mellett a gépsor karbantartását is lehetséges digitálisan ütemezni (prediktív, reaktív, destruktív karbantartás).

Zergi András részlegvezető a RUBIN Informatikai Zrt. képviseletében Energetikai mérések a cégeknél című előadásában elmondta, hogy a MeH rendelet előírásainak megfelelően az almérőkről is adatot kell nyilvántartani és adatot szolgáltatni az ellenőrző hatóság részére.

Erre ad digitális alternatívát a RUBIN Informatikai ZRT:

  • Új rendszer kialakításánál memóriával rendelkező mérőműszer alkalmazása.
  • A meglévő rendszernél IT memóriával összekapcsolva valósítható meg.
  • Az adatok leolvasassál, illetve IT által gyűjthetők.

Az energiamonitor rendszer követi az időjárás változásait, rendszeres riportokkal, riasztásokkal támogatja az üzemeltetést, garantálja a számlázás biztonságát az almérők felé, optimalizálja fajlagos energiafelhasználást. Alkalmazási területe elektromos áram, gáz/hőmennyiség, víz, sűrített levegőt felhasználó vállalkozások.

A rendszer kiépítése külső, helyszíni fogyasztásmérők, vezetékes/vezeték nélküli leolvasók, adatgyűjtő, adattároló egységekből áll. Adatok továbbítása Cloud alkalmazással központi adatszerveren keresztül történik.

A fiREG.hu Kft fejlesztési vezetője, Fekete Attila ismertette, hogy vállalkozásuk fókuszában a szoftverfejlesztés, a vállalkozások fejlesztésének tervezése valamint a megoldások optimalizálása áll. Előadásában az elektronikusan/digitálisan vezetett papírmentes tűzvédelmi nyilvántartási alkalmazást is bemutatta.

A tűzvédelmi előírásoknak megfelelően a tűzoltó készülékeket, tűzriasztó, tűzvédelmi berendezéseket működtető vállalkozásoknak nyilvántartási, adatszolgáltatási kötelezettsége jelentős adminisztratív munkát igényel, ehhez kapcsolódó munkaerő igénye is számottevő. A digitálisan létrehozott felhő alapú szoftver jogszabály alapú dokumentálást tesz lehetővé, kiváltva a papír alapú adatrögzítést. Az alkalmazás megtérülési mutatója kedvező a felhasználók számára. Az adatokat tervezetten gombnyomásra rögzíti, tárolja. A tárolt adatok hozzáférhetők a hatóság és karbantartók számára. Felhő alapú applikációval az adatok hozzáférhetőek irodai számítógépen, IOS, Android készülékeken.

A szeminárium alatt szerzett tapasztalatok és a témához tartozó aktuálisok alapján elmondható, hogy a digitalizáció áttörő változásokat eredményez a jövőben a vállalkozások gazdálkodásában.

További információk a rendezvényről: https://innoskart.digital/esemenyek/uzemoptimalizator-webinar/

A Regions 4Food projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.