A Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület (PBN) megrendezte az INTENCIVE projektjén belül a harmadik tanulmányi workshopját. (http://www.interregeurope.eu/intencive/)

Az INTENCIVE projekt az elöregedő társadalom szociális problémáival foglalkozik, amely a vidéki területeken a csökkenő népességgel párosul. Nagy szükség van új, elérhető felhasználó-barát modellekre, gyakorlatokra és eszközökre, amelyek lehetővé teszik minden polgár számára a színvonalas egészségügyi szolgáltatásokat életkortól és lakóhelytől függetlenül. Fontos a technológia kombinálása a szolgáltatási folyamatok különböző szakaszai során, különös hangsúlyt fektetve az ügyfélorientációra, amely magában foglalja az egészségügyi szolgáltatások újragondolását és -tervezését. Ez az INTERREG Európa program keretében megvalósuló projekt a kutatásra és innovációra összpontosít, csakúgy, mint ügynökségünk Medtech4 Europe projektje (M4E).

A workshop 2021. február 25-én került megrendezésre a következő témákkal:

  • a legkiemelkedőbb jó gyakorlatok az e-egészségügyben,
  • adatelemzés az idősek segélyhívó rendszerének fejlesztésére,
  • regionális ellenállóképesség építése – ipari szerkezetváltás az egészségügy terén,
  • az európai digitális innovációs központok hálózata az e-egészségügy területén.

Forrás: https://www.iem.de/en/produkt/econnect/

A bemutatott jó gyakorlatok közül kettő magyar sikertörténet, olyan orvostechnológiai fejlesztések, amelyek szorosan kapcsolódnak a M4E projekt kitűzött céljaihoz.

Az első jó gyakorlat az idősek számára létrehozott segélyhívó rendszer volt, amelyet a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat (Szombathely) képviselője mutatott be. Az intézménynek van egy komplett, segélyhívó eszközökkel összekapcsolt rendszere, ami magában foglalja az egyszerű segélyhívókat vagy ellenőrző karórákat állomásokkal, amelyeket kifejezetten orvosi célokra fejlesztettek ki.

IEM eHealth Solutions (GE) is bemutatkozott a jó gyakorlatával. A cég moduláris elemekből álló rendszert állított össze az idősek számára. A rendszer kiterjed a hardware-re, szoftverre, adatmenedzsmentre, coachingra és a szolgáltatási csomagra. A vállalat adatokat Bluetooth-os eszközök segítségével gyűjti össze a páciensek egészségügyi állapotáról az adatokat a cég központi szerverére. A szükséges eszközöket biztosítani tudják, amennyiben igény van rá. Például: az eConnect box. Képesek megosztani az összegyűjtött adatokat harmadik féllel (pl.: kórház) vagy a saját platformjukra feltölteni az adatokat és kiküldeni a vállalat saját egészségügyi szolgáltatóját vészhelyzet esetén. Továbbá klinikai kutatórészleggel is rendelkeznek, amely professzionális segítséget nyújt a technikai megoldások megvalósításában és folyamatos támogatást nyújt a klinikai tesztek során.

A következő bemutatott jó gyakorlat a KÖSSZ, amely egy önkéntes közösségi alkalmazás. Az app a PBN és a Faircare együttműködéseként Az öregedés a digitális világban partnerség (Ageing Well in the Digital World Partnership) keretében került kifejlesztésre. Magyarországon 50 óra közösségi munkát kell teljesíteniük a középiskolai diákoknak, amely bonyolult papírmunkával jár. Az applikáció eredményeként a folyamat sokkal egyszerűbb és gyorsabb. A diákok regisztrálják magukat a programban, majd választanak a felkínált lehetőségek közül.

Forrás: http://szombathely2030.hu/en/szombathely-2030-program/

Bokányi Adrienn képviselő, gazdasági tanácsadó, Szombathely Városa képviseletében a 100 Intelligens Város Kihívás projektre és a Szombathely2030 Programra hívta fel a figyelmet, amellyel képesek befolyásolni a helyi szakpolitikát. Többek között mindkét programban szerepel az egészségügy motiválása. Egyik oldalon a rehabilitációra fókuszálnak, másik oldalon egészségügyi vállalkozásokat szeretnének vonzani az ipari szerkezetváltás részeként. A megvalósítást a kutatás, fejlesztés, innováció (KFI) és megfelelő oktatási háttér biztosításával képzelik el.

Továbbá Szombathely Városa a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE) is együtt fog működni oktatási és KFI területen, hasonlóképpen, mint a DDRIÜ teszi a M4E projekt keretén belül.

Az utolsó előadás az európai digitális innovációs központok hálózata az e-egészségügy területén címet kapta és a digitális egészség és technológiák álltak a központjában. A fő célok az európai kapcsolatok támogatása és a technológiai intézkedések könnyítése. Ez az informális hálózat 2020 októberében indult és már 21 taggal rendelkezik Európa szerte, további két vállalat szeretne csatlakozni.

A DDRIÜ értékes információkhoz jutott a webináriumon, amelyek a M4E projekt megvalósításánál relevánsak lesznek.

A Medtech4 Europe projekt az Interreg Európa Programon belül az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásában valósul meg.