A DDRIÜ Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség a REGONS 4FOOD Interreg Europe projekthez kapcsolódóan részt vett az INNOSKART Klaszter Nyerő Projekt Webinár című eseményén, 2021. február 11-én.

A projektbemutató webinár és pályázati tipp gyűjtemény naprakész élelmiszeripari innovációkat mutatott be három IoT projekt példáján keresztül.

Weibel Balázs a Cubilog ügyvezetője SENSWINE elnevezésű projektjüket mutatta be, amelynek célja, hogy borászatukban a bor előállítási folyamatba épített szenzorokkal a kiindulástól a végtermékig kontroll alatt tartják az erjedési folyamatot, online követhetőségi és beavatkozási lehetőséggel.

A technológia előnyei:

  • folyamatos szenzoros méréssel az erjedési folyamat on-line nyomon követése, -mérési adatok elemzése, visszacsatolása a következő termelési ciklusra,
  • határérték esetén azonnali beavatkozási lehetőség,
  • erjedési folyamat idejének optimalizálásával a termelési eszközök kapacitás kihasználtság növelése,
  • hűtőkör, hűtőenergia felhasználás kontrollal,
  • humán erőforrás optimalizálása,
  • napi mintázások mellőzhetősége, vizsgálati hibalehetőség kizárása.

A következő előadó, a REACH Solutions ügyvezetője, Beke Zoltán az élelmiszeriparban megvalósítható intelligens adatkezelési lehetőségekről beszélt. A termelő cégek elsődleges prioritásai közé tartozik a termelés maximalizálása és az erőforrás-hatékonyság biztosítása, amelyet nagyban segíthet FEB projektjük. A gyártósorokba épített szenzorokkal képesek kiszűrni a gyártási rendellenességeket, valamint azonosítani azok kiváltó okait.

A harmadik bemutatott projekt, az ImProWings célja a termelési folyamat során fellépő élelmiszerbiztonsági kockázatok minimalizálása digitális eszközök segítségével.

További információk az S3FOOD projektről: https://innoskart.digital/projektek/s3food/

A prezentációkat követően a szervezők ismertették az aktuális pályázati lehetőségeket.

A Regions 4Food projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.