Az Európai Bizottság (EB) 2020. június 17-én uniós oltóanyag stratégiát fogadott el, amely a koronavírus által okozott egészségügyi problémákat hivatott megoldani. A célja, hogy biztonságos és hatékony védőoltásokat fejlesszenek ki 12-18 hónap alatt, amelyek a legjobb megoldásokat nyújtják a COVID-19 leküzdésére. A téma a Medtech4 Europe (M4E) Interreg Europe projekt számára releváns és értékes információkkal szolgál, amelyben a DDRIÜ Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. (DDRIÜ) magyar partnerként vesz részt.

Az EB elfogadta a szakpolitikai ajánlást 2018 decemberében, amely a védőoltással megelőzhető betegségekkel kapcsolatos európai uniós együttműködéseket is megerősíti.

Ezek eredményeként az EB által jóváhagyott három vakcina már elérhető európai lakosság számára. Ezek a hírekből jól ismert BioNTech- Pfizer, Moderna, AstraZeneca. Ezen túlmenően az EB megerősíti a nemzeti szintű vakcinázást, beleértve az együttes fellépést.

Érdemes kiemelni az osztrák-magyar közös vakcinafejlesztést a CEBINA GmbH és a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoport részvételével, amely tavaly vette kezdetét. A kooperációt a Nemzeti Virológiai Laboratórium támogatja, amely az EB által megfogalmazott szakpolitikai ajánlásokkal is összhangban van.

Forrás: https://szkk.pte.hu/hu/galeria/virologiai_kutatocsoport/virologiai_kutatocsoport_bsl_4_laboratorium

A CEBINA GmbH osztrák biotechnológiai cég, amely hatalmas tapasztalattal rendelkezik a vakcinakutatásban és -fejlesztésben. Közös céljuk, hogy jelentős előrelépést érjenek el a COVID-19 által érintett betegek kezelésében és a fertőzés megelőzésében. A Szentágothai Kutatóközpontot korábban a M4E projekt keretében megvalósult magyar tanulmányút során mutattuk be. A Kutatóközpont Európa egyik legjobban felszerelt BSL-4 laboratóriumai közé tartozik. A projektpartnerek a rendezvény során meglátogatták a komplexumot és betekintést nyertek a kutatók munkájába, továbbá kutatási területeiket is megismerték. A partnerek elismerően nyilatkoztak a Kutatóközpontról és az elért eredményeiről, ezért az intézmény a M4E projektben kiemelt szerepet kapott, mint magyar jó gyakorlat.

A legfrissebb hírek alapján az együttműködés áttörő sikereket ért el a vakcinafejlesztésben, az állatkísérletek most februárban kezdődnek. Fontos kiemelni, hogy az újonnan készülő oltóanyag alapjaiban különbözik a két ellenőrzött vakcinától, a BioNTech- Pfizertől és a Modernától. Egyúttal mindhárom típus a harmadik generációs ellenanyagok közé tartozik. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy gyorsabbak, olcsóbbak, biztonságosabbak és hatékonyabbak, mint a második-generációs vakcinák.

A Medtech4 Europe projekt az Interreg Európa Programon belül az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásában valósul meg.