Az Európai Bizottság szervezésében 2021 január végén háromnapos online konferenciát tartottak a robotikára fókuszálva. A DDRIÜ Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. (DDRIÜ) kollégája is részt vett az eseményen, amely kapcsolódik az ügynökség Medtech4 Europe (M4E) Interreg Europe projektjéhez.

Forrás: https://what-future-for-european-robotics.ec.europa.eu/index_en

A robotika fontos az EU gazdasági növekedése és a COVID-19 okozta károk helyreállítása szempontjából . Az esemény tudományos, szakpolitikai irányultságú és EU központú elemzést adott a robotika technológiájának állapotáról a hallgatóságnak.

2021 január 27-én a program az alábbi témaköröket tartalmazza:

  • a robotizáció gazdasági hatása a foglalkoztatásra, a termelékenységre és a versenyképességre,
  • az ipari perspektíva,
  • a robotika-ipar hogyan támogathatja az EU talpra állását.

Az esemény második napján nagy hangsúlyt kapott a robotika és a szociális szempontok közötti kapcsolat, mint például:

  • a robotok hatása a társadalomra,
  • a mesterséges intelligencia (MI) és a robotika társadalmi hatásának értékelése.
  • társadalmi robotika: kutatás, etika és oktatás,
  • humán-robot interakció és robotika az oktatásban.

A harmadik nap az MI robotokról és a jövőbeli lehetőségeiről szólt, továbbá sor került a szabályozási keretek ismertetésére az EU-ban.

A cikk az alábbiakban az első nap eseményeire fókuszál, amely a M4E projekt számára a legérdekesebb információkat tartalmazza.

Az első előadó José Manuel Mendonca volt a portói egyetemről. Beszélt a robotika globális tendenciáiról és a világjárvány utáni helyreállításról. Ezután részletezte a hatékony, megfizethető, robotizált rendszerek, például az egészségügyi alkalmazások (műtétek, távorvoslás, logisztika) lehetőségeit.

A szervezők négy szakértőt hívtak meg a panelbeszélgetésre, akik közül kettő magyar származású. Az egyik magyar prezentáló Hradon László volt a Hiventures cégtől. Bemutatta a cégét, amely a Kelet-Európa egyik legnagyobb Kockázati Tőkealap kezelője majd két sikeres start-up történetet említett (OptoForce és OnRobot). Kihangsúlyozta a robotika értékláncát, amely a legjobb módja a termelékenység növelésének és a termékek megépítésének, majd ezek exportálásának.

Cséfalvay Zoltán a másik magyar szakértő, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Technológiai Jövők Műhelyének vezetője kihangsúlyozta Európa globális pozícióját a robotika és a mesterséges intelligencia piacán, illetve a politikai kihívásokat Európában.

Az utolsó kérdés a következő öt-tíz év elképzeléseire vonatkozott. Minden válasz optimista volt, és a felszólalók még nagyobb növekedést jósoltak a robotikának a jövőre nézve.

A Medtech4 Europe projekt az Interreg Európa Programon belül az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásában valósul meg.