2021 január 26-án megrendezésre került a második stakeholder meeting az eBussed PGI05948 INTERREG EUROPE projekt (https://www.interregeurope.eu/ebussed/) keretében, amelyet a DDRIÜ Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. (DDRIÜ) szervezett a projekt magyar partnereként, az érdekelt felek (stakeholder group) részvételével.

Forrás: https://www.pecsma.hu/hashtagpecs/a-mecsek-teli-a-varos-tavaszi/

Az online találkozó az első három projektperiódus dél-dunántúli felméréseit és a felkért szakértőnek köszönhetően az e-buszok naprakész műszaki fejlesztéseit ismertette.

Pálmai Zsolt igazgatóhelyettes (DDRIÜ) nyitotta meg az eseményt, majd röviden ismertette az előzetesen kiküldött napirendet, bemutatta a projekt célját, hátterét, valamint a partnereket.

A bevezetőt követően a felkészültségi mutatók, illetve az e-buszokra történő átállást elősegítő vagy hátráltató ösztönző és akadályozó tényezők elemzésére került sor, amelyek öt fő csoportja a következő:

  • politikai,
  • pénzügyi,
  • technológiai,
  • társadalmi,
  • környezetvédelmi.

Az előadó a felhasználói felületet és az azt bemutató felmérés eredményeit is ismertette. Az eredmények pozitív visszajelzést mutattak a buszsofőröktől, utasoktól és karbantartásban résztvevőktől egyaránt.

Szász János külső szakértőként tartott részletes előadást a legújabb technológiai újításokról, amelyben áttekintette az ehhez kapcsolódó dilemmákat is. Kiemelte a megrendelők számára alapvető üzemeltetési elvárásokat és fogyasztási jellemzőket, továbbá a beszerzéseknél felmerülő költségek és technológiai fejlesztések jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Tavi Tamás, üzemeltetési és fejlesztési igazgató (Tüke Busz Zrt.) a legfrissebb adatokat ismertette a cég által üzemeltetett e-buszokról: 320 km/töltés a legmagasabb megtett táv és az átlagfogyasztás 0.98 kWh/km. Kiemelte a közbeszerzés fontosságát és jelezte, a jövőben is úttörő szerepet vállal a Tüke Busz Zrt. az elektromos autóbuszokra való áttérésben.

A projekt az Interreg Európa Programon belül az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásában valósul meg.