2021. január végén került megrendezésre az EDIH Konferencia (European Digital Innovation Hubs) online felületen. A DDRIÜ Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség (továbbiakban DDRIÜ) is részt vett a rendezvény plenáris ülésein, melyek iránymutatást adhatnak a Regions 4Food Interreg Europe projekt megvalósításához, melyben a DDRIÜ partnerként vesz részt.

A rendezvényt a luxemburgi miniszterelnök, Xavier Bettel köszöntő videójával nyitották meg, majd a Belső Piacért felelős európai biztos, Thierry Breton köszöntötte a résztvevőket. Az első ülést Francesca Bria beszéde zárta „A tudomány, a technológia és a művészetek együttműködése a digitális innováció előmozdításában” címmel.

A plenáris ülésen különböző témaköröket érintettek a meghívott előadók. Elsőként Mario Grotz (a Luxemburgi Gazdasági Minisztérium kutatásért, szellemi tulajdonért és új technológiákért felelős főigazgatója), Sebastiano Toffaletti (vezető az Európai DIGITAL SME Alliance brüsszeli titkárságán), Bianca Muntean (a Transilvania IT Cluster menedzsere), prof. Dr. Kristina Simenus (Hessian első digitális stratégiai és fejlesztési minisztere), illetve Anne-Marie Sassen (DG Connect egység vezetője) beszélgettek azokról az európai digitális innovációs központokon keresztül nyújtott állami támogatásokról, melyek a kkv-k számára a digitalizáláshoz szükséges innovatív keretrendszer biztosítják. Ezek az állami beruházások figyelembe veszik a nemzeti és európai finanszírozást, például a Digitális Európa programot és a kohéziós politikát.

A második előadás célja az volt, hogy inspirálja a résztvevőket az együttműködő EDIH-k európai hálózatában, és aktiválja őket, hogy regionális tevékenységeiket Európa erősítéséhez kapcsolják. Ezen az ülésen Maurits Butter (a Holland Ipari Innovációs Politika vezető kutatója), Giovanna Galasso (PWC igazgatója), Pierre-Damien Berger (MinaSmart-EDIH európai igazgatója) és Andreas Ocklenburg (cloudSME ügyvezetője) beszélgettek. Az EDIH-k kulcsfontosságúak az európai együttműködés kialakításában, ami kritikus fontosságú a fejlett digitális technológiák optimális felhasználásának biztosításához. Ez az európai együttműködés ösztönzi a regionális erősségek felhasználását Európa számára. De ezt az együttműködést nem könnyű megvalósítani. Átbeszélték az EDIH-k szerepét a digitális átalakulást és az európai együttműködést támogató regionális együttműködési egységek hálózatának létrehozásában.

A kétnapos rendezvény további részeiben különböző munkacsoportokon keresztül érintették a digitális innováció területeit.

A Regions 4Food projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.