2020. december 1-én a DDRIÜ Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség részt vett az EIT Food által szervezett „Improving food together” című webináriumon.

Az eseményt Maria José Valverde, az S3P Agrifood Traceability & Big Data tanácsadója röviden megnyitotta, majd bemutatta Elvira Domingot, aki az EIT Food Regionális Innovációs Rendszer (Regional Innovation Scheme – RIS) program menedzsere, illetve a rendezvény házigazdája.

Elvira Domingo először az EIT innovációs közösségről beszélt, melynek jelenleg nyolc részlege van:

  • EIT Climate-KIC
  • EIT Digital
  • EIT Food
  • EIT Health
  • EIT InnoEnergy
  • EIT Manufacturing
  • EIT RawMaterials
  • EIT Urban Mobility

Előadásából az is kiderült, hogy az élelmiszeripar milyen közösségi, környezeti és vállalkozói kihívásokkal néz szembe. Majd ismertette az EIT Food:

  • küldetését – fenntartható és jövőbiztos élelmiszer-rendszer kidolgozása egy befogadó és innovatív közösség létrehozásával, ahol a fogyasztó aktívan részt vesz,
  • szerepét – valamennyi szereplő összefogása, valamint az élelmiszer-rendszert átalakító innovációs folyamat irányítása és felgyorsítása,
  • erősségeit – olyan partnerektől származik, amelyek több mint 90 vezető agrár-élelmiszeripari vállalatot, kutatóintézetet és egyetemet képviselnek.

Hat területre fókuszál a program, olyanokra, mint a fenntartható mezőgazdaság vagy akvakultúra, a nyomon követhetőség digitális átalakítása, alternatív fehérjék felhasználása, illetve célzott táplálkozás és a körforgásos táplálékrendszer. Ezek mellett az EIT Food fontosnak tartja az oktatást, az innovációt, a nyilvános elkötelezettséget, valamint a vállalkozói tevékenységet. 2021-ben is aktívan szeretnék fejleszteni és képviselni ezeket az irányokat az agrár-élelmiszeriparban. Oktatás területén céljuk, hogy a megfelelő adottságokkal rendelkező embereket fejlesszék és ösztönözzék az élelmiszer-rendszer átalakításának vezetésére. Az oktatás mellett fontosnak tartják, hogy az egész élelmiszer-rendszer együttműködését ösztönzzék az innovatív technológiák, termékek és szolgáltatások fejlesztésének érdekében, illetve támogassák az innovatív vállalkozókat és start-up cégeket egész Európában.

A Regions 4Food projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.