2020. december 1-jén a DDRIÜ Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. (továbbiakban: DDRIÜ) részt vett a Városi Innovatív Akciók (Urban Innovative Actions) és az Interreg Europe Szakpolitikai Tanulási Platform (Interreg Europe Policy Learning Platform) által szervezett online szemináriumon. A webinárium az emberek viselkedésének megváltoztatásáról szólt az európai közlekedésben. Az esemény kapcsolódik az eBussed Interreg Europe projekthez, amelyben a DDRIÜ partnerként működik közre.

A rendezvény alatt a résztvevők kettő, a Városi Innovatív Akciók programban szereplő városról és kettő Interreg Europe projektről hallhattak.

Source: e-smartec Interreg Europe – Handbook for success tips on marketing techniques

Sophie Gillaerts volt az első előadó Gent (BE) városából (TMaaS project). Bemutatta megoldásukat a viselkedésbeli változtatások elősegítésére,  ami a Link.Gent applikáció. A második prezentáló Maria Mourfoulaki Görögországból, a Kutatási és Technológiai Központtól (Centre for Research and Technology) (e-smartec project) érkezett. Az előadás ezen része a marketing technikákra fókuszált, amelyek az utazási hajlandóságot változtatják meg a fenntartható közlekedéssel karöltve. Több ide kapcsolódó jó gyakorlatot is bemutattak, mint például:

  • Tiszta Levegő Konzultációs Kutatás – Egészséges Utca Politika (Clean Air Consultation Survey – Healthy Street Policy, London, UK),
  • Nyilvános konzultáció a római Fenntartható Városi Mobilitási Tervről (Public consultation in Rome’s SUMP participatory approach, IT),
  • MOTIVATE applikáció- crowdsourcing és interaktív tanulási környezet (MOTIVATE app- a crowdsourcing and interactive learning environment),
  • Jelentési platform a kerékpáros közlekedésről Hessen városában (Reporting platform for cycle traffic in the state of Hessen, DE).

Source:https://www.uia-initiative.eu/en/news/citicap-application-data-be-used-corona-research

A szeminárium másik felét Anna Huttunen kezdte Lahti (FI) városából (CitiCAP project). A prezentáció címe a fenntartható mobilitás előmozdítása a polgárok elhivatottságával, amely a következő részeket tartalmazta:

  • Fenntartható Városi Mobilitási Terv (SUMP),
  • Okos Kerékpárút (Smart Bicycle Highway),
  • Egyéni szén-dioxid kvóta kereskedelem a mobilitási kibocsátásban (Personal Carbon Trading on mobility emissions).

Zárásként, Kamila Dobek az Adam Mickiewicz University Foundation, poznani Kutatóintézetétől (PE4Trans project) mutatta be a magatartásbeli változások főbb motivációit.

Az eBussed projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.