Medtech4 Europe partnerek egyik legfontosabb feladata a projekt első fázisában  a helyi akciótervek (Action Plans) elkészítése volt. A második fázist jelentő következő két évben a résztvevő szervezetek megvalósítják a tervekben megfogalmazott műveleteket és megpróbálják elérni a kijelölt célokat.

A DDRIÜ akcióterve három akciót tartalmaz, amelyek a következők:

 1. Az orvostechnológiai vállalkozások együttműködésének ösztönzése

Az első akció jelentősége, hogy az eddig elszigetelt fejlesztéseket összehangolja és az érintett szereplők tevékenységeit összekapcsolja, növelve ezzel az orvostechnológiai szektor versenyképességét. A DDRIÜ három jó gyakorlatot tekintett át, melyek a támogató tevékenységek komplex rendszerét biztosítják és segítenek megvalósítani a célokat. Ezek a következők: az Okos innováció (DK), a Lecco Innovációs Ökoszisztéma (IT), a Brightlands Ökoszisztéma (NL).

A bevált gyakorlatok használata mellett, az alábbi feladatokat kell kivitelezni:

 • együttműködési és szolgáltatási modell kidolgozása,
 • együttműködések kialakítása, együttműködések koordinációja,
 • online együttműködési és szolgáltatási adatbázis kialakítása és tartalomfejlesztés,
 • szakmai, tematikus online és személyes rendezvények szervezése az érintett szereplők számára.

A végcél az együttműködések fejlesztése, ezen belül kiemelten az orvostechnológiai fejlesztési és gyártási piac szereplőinek szükséges szakmai szolgáltatások tematizálása, online elérhetővé tétele. Az akció további célkitűzése, hogy az érintett vállalkozásoknak segítsen felismerni azokat a területeket, amelyeken a leginkább szükségesek az együttműködések.

Forrás: https://www.glassdoor.com/Photos/CEA-Office-Photos-IMG1372052.htm

 1. Orvostechnológiai vállalkozások kapacitásbővítése

A második javaslat  megoldási lehetőség az orvostechnológiai ágazat humánerőforrás szükségletének biztosítására a következő területeken:

 • a gyártásban közvetlenül résztvevő szakmunkások,
 • a tervezésben és a gyártásban résztvevő mérnökök,
 • minden képzési szinten a duális képzés erősítése,
 • a kutatásban részt vevő, mesterszakos diplomával vagy doktori fokozattal rendelkező mérnökök, kutatók.

Ugyanakkor igény van az orvostechnikai eszközökről szóló kötelező érvényű rendelet (Medical Device Regulation) hazai orvostechnikai cégekre gyakorolt hatásának csökkentésére is, amelyek az egészségügyben komoly következményekkel járnak.

Az akció az első fázisban azonosított négy jó gyakorlatot használta fel: EIT Health Nyári Egyetem (FR), a Fővárosi Vállalkozássegítő Program (DK), a CEA technológiai innovációs kiállítótér (FR) valamint a Mediátori tevékenység a nyílt innovációs területén startupok számára (FI).

A második akció részeként elvégzendő tevékenységek:

 • kapacitásfejlesztési tudástár kialakítása,
 • tudásmegosztó rendezvények szervezése, lebonyolítása,
 • egyedi kapacitásfejlesztési projektek támogatása.

A cél az orvostechnológiai vállalkozások humán és technológiai kapacitásbővítése, valamint a kapacitások fejlesztésének hatékonyságát növelő innovatív vállalkozási ökoszisztéma fejlesztése.

 1. Kísérleti akció (Pilot Action) – Hatékony támogatás és marketing az orvostechnológiai kutatási és fejlesztési infrastruktúrák jobb kihasználása érdekében

A DDRIÜ egy új típusú, kísérleti akciót javasol az akadémia és az ipar közötti partnerség előmozdítására. Ennek érdekében társul két másik kedvezményezettel, az Alternatív Energiák és Atomenergia Bizottsággal (CEA) és a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE).

Forrás: https://www.cea.fr/english/Pages/Welcome.aspx

A kísérleti akció központi gondolata, hogy nélkülözhetetlen a feltörekvő technológiák és az orvosi szimulációs megoldások sikeres piaci megvalósításához a szoros együttműködés. E cél eléréséhez, célzott és hatékony technológiai promócióra és tudományos marketing tevékenységekre, nyilvánosságra van szükség, mint például a CEA jó gyakorlata. A CEA egy technológiai innovációs bemutatótermet működtet, amely a legújabb technológiai megoldásokat demonstrál 400 m2-en, 90 szemléltető eszközzel, folyamatosan frissített interaktív, oktatási kiállításokat rendezve.

Fontos megjegyezni, hogy a kivitelezés közvetett és közvetlen célcsoportokat is bevon a tevékenységbe, akik szintén profitálnak ebből a kísérleti akcióból és részvételük elengedhetetlen a tartós, megfelelő hatás eléréséhez.

A javasolt kísérleti akció egyben a jövőbeli ERFA által társfinanszírozott támogatható kutatási projektek kísérleti főpróbája is.

A Medtech4 Europe projekt az Interreg Európa Programon belül az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásában valósul meg.