A TMFÜ Nonprofit Kft. által vezetett FRiDGE projekt partnerrégióiban végzett felmérés konzisztens eredményeket mutat a mikro- és kisvállalkozások körében Európa-szerte. 120 vállalatot kértek fel arra, hogy azonosítsák a piaci innovációval és a termelékenységgel kapcsolatos legfontosabb kihívásokat, és ezzel segítsék a partnerséget abban, hogy jobban megismerjék az interregionális tudásmegosztással összefüggő igényeket.

Prof. Dr. Hans de Steur (Ghent University) beszámolt a kutatás során feltárt mozgatórugókról és akadályokról, ezek nagyon fontos támpontot adnak a cselekvési terveinkben (Action Plan) javasolt beavatkozási pontok meghatározásához. A finanszírozási forrásokhoz való hozzájutás elősegítése és piacra jutás támogatása tűnik a KKV-k két legjelentősebb fókuszpontjának.

A partnerek rengeteget tanulhattak a tanulmány eredményeiből és a workshop során bemutatott bevált gyakorlatok rengeteg ötletet adtak arra, hogyan lehet jobb helyi kezdeményezésekkel előmozdítani a piacra jutási lehetőségeket a partner régiókban is.

Az olyan eszközök, mint a helyi élelmiszerbrandek és -védjegyek, könnyen megvalósíthatóak, és megfelelnek a helyi/megyei önkormányzatok és társulások lehetőségeinek egyaránt. A találkozó során ismertetett példák mindegyike egymástól kissé eltérő perspektívát kínál és valamelyest eltérő tevékenységeket ölel fel, éppen ezért értékes tapasztalatokat nyújtanak minden partner számára. Mivel mindennapjainkat továbbra is a COVID-19 által okozott korlátozó intézkedések árnyékolják be, a B2B és a B2C kapcsolatokat elősegítő online platformok szintén nagyon fontosak, és pótolhatják az elveszett piacokat, melyre szintén hallhattunk példákat.

A workshopot a németországi Felső-Frankföldön (Bajorország), a bájos Kulmbach városában tartottuk volna a terveink szerint, azonban ez sajnos meghiúsult. A FRiDGE partnersége továbbra is reméli, hogy személyes tapasztalatokat is szerezhet a régióról, de legalább virtuálisan megismerhette a bajorországi Táplálkozási Klaszter céljait és tevékenységeit.

A projekt következő közös workshopját a romániai partner, Hargita Megye Tanácsa szervezi.

Kapcsolat:

Kiss Balázs, ügyvezető, TMFÜ Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Közhasznú Kft., balazs.kiss@tmfu.hu

További információ a KKV tanulmányról angol nyelven:

https://www.interregeurope.eu/fridge/library/#folder=2581

További információ a jó gyakorlatokról angol nyelven: https://www.interregeurope.eu/fridge/library/#folder=2674