A Medtech4 Europe Interreg Europe program két és fél év után, 2020 novemberben lezárta első fázisát. Az eredményeket összegző disszeminációs eseményt 2020. november 17-án tartották, a járványhelyzet miatt online felületen, melyen a DDRIÜ Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség (továbbiakban: DDRIÜ) is részt vett.

A rendezvényt Charlotte Geerdink moderátor nyitotta meg, majd egy rövid videó üzeneten keresztül Dr. Joost van den Akker, Limburg (Hollandia) Tartomány Gazdasági, Oktatási és Sport Minisztere mondott köszöntőt. Patrick Boisseau, a Medtech Europe kutatási és fejlesztési igazgatója előadásában röviden összefoglalta, hogyan lehet Európát vonzóbbá tenni az egészségügyi kutatás és fejlesztés területén, milyen értékei vannak a regionális innovációs ökoszisztémáknak, valamint hogyan érdemes ezeket koordinálni.

A rendezvény folytatásában a Medtech4 Europe projekt partnerei mutatták be a megvalósítás alatt szerzett tapasztalataikat. Az egyes összefoglalókban az előadók kitértek a kihívásokra, amikkel szembesültek, valamint arra, hogy mit tanultak a projektből és bemutatták akcióterveiket.

  • Innovation GmbH, Baden-Württemberg, Németország

Kihívások tekintetében felmerült a klinikai vizsgálatokra vonatkozó részleges és központosított információs és támogatási forrás szükségessége. Nagyon sokat tanultak a Trial Nation (Dánia) jó gyakorlatából és a Mastricht-i tanulmányútból. Az akciótervezés közben nagy figyelmet fordítanak a meglévő kezdeményezések megerősítésére és folytatására.

  • Auvergne-Rhone-Alpes Region, Franciaország

Számukra az jelentett a kihívást, hogy bár az AURA Régió jelentős pénzügyi támogatást nyújt, a Medtech KKV-k ezt nem használják ki. Ebből következik a technológiai platformok hozzáférhetőségének a hiánya ebben a szektorban. Sokat tanultak a Dán Technológiai Egyetem programjából.

  • Helsinki-Uusima Regional Council, Finnország

Számukra a kihívást az jelentette, hogy a KKV-nak jobb átláthatóságra és hozzáférhetőségre van szüksége a szabályozások betartásához. Hatással volt rájuk a Brightlands Maastrich Health Campus és a MedLim Start-up program. Akciótervezésükben a Medtech ökoszisztéma-együttműködés megerősítésére fókuszálnak.

  • Limburg Tartomány, Hollandia

Számukra fontos az Európai Uniós együttműködéseken és projekteken keresztül történő nemzetközi aktivitás növelése. Pozitívan értékelték, hogy a projekt megvalósítása alatt sikerült kapcsolatot teremteniük a dán érdekelt felekkel. Akciótervezésükben leginkább a webináriumok szervezésére szeretnének fókuszálni.

  • Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség, Magyarország

A DDRIÜ azzal a kihívással szembesült, hogy a jelenleg a Medtech szektorra jellemző szervezeti, szakmai és technológiai háttér fejlesztése szükséges, amely jelentősen növeli az orvostechnológia-fejlesztő szervezetek piaci hatékonyságát. Sok tapasztalatot szereztek a francia EIT Health Summer University és a CEA Technological Innovation Exhibition Space, valamint a dán Business Support Program in the Capital Region programok megismeréséből. Az akciótervezésnél fontos számukra az orvostechnikai vállalkozások kapacitásépítése.

  • Upper Silesian Agency for Entrepreneurship and development Ltd., Lengyelország

Számukra kiemelkedően fontos az egyetemek, a kutatási intézmények és a KKV-k hálózatépítésének megerősítése, valamint a fejlesztési perspektívák megértése az ágazatok közötti együttműködés keretében. Sokat tanultak a dán, a holland és a német jó gyakorlatokból. Az akciótervezésüknél elsősorban a nem pénzügyi támogatási rendszer fejlesztésén van a hangsúly.

  • The Capital Region of Denmark, Dánia

A dán régió azzal a kihívással szembesült, hogy hiányzik a kórházak és a kkv-k közötti együttműködés rendszerezett módszere, ezért nem használják ki megfelelően az egészségügyi szektor legfontosabb problémáinak megoldásában rejlő lehetőségeket. Hatással volt rájuk a Brightlands Maastricht ökoszisztémája, és a limburgi Egészségügyi campus és Innovációs gyár. Ezenkívül fontosnak tartják a regionális infrastruktúra fejlesztését a KKV szektor számára.

  • Cluster Technologies for Living Environment – techforlife, Lombardia, Olaszország

Számukra nagyon fontos, hogy az innovációs KKV-k meg tudják valósítani az orvosi termékek forgalmazásának utolsó mérföldkövét, illetve segítsék ezeket a szervezeteket a klinikai vizsgálatok kidolgozásában. Sok tapasztalatot szereztek a stuttgarti és maastrichti látogatások alkalmával. Terveik között szerepel egy kompetencia központ létrehozása, mely a technológiai transzferre és a klinikai vizsgálatokra.

A rendezvényt egy egészen különleges kéréssel zárta a moderátor. Felkért mindenkit, hogy egyetlen szóval kívánjon valamit a Medtech4 Europe projektnek. Olyan kívánságok hangzottak el, mint nyitottság, siker, életminőség, együttműködés és ambíció.

A Medtech4 Europe projekt az Interreg Európa Programon belül az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásában valósul meg.