2020. október 29-én a DDRIÜ Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség (továbbiakban: DDRIÜ) egyik kollégája részt vett a SAPHIRe által szervezett online webináriumon. A rendezvény központi témaköre szorosan kapcsolódik a Medtech4 Europe Interreg Europe projekthez, melynek megvalósításában szervezetünk partnerként vesz részt.

A „The Consortium for Securing the Adoption of Personalised Health in Regions (SAPHIRe)” ösztönzi a fenntartható egészségügy és a személyre szabott egészség közötti átmenet elérését. A projekt támogatja a Személyre-szabott Orvoslás Nemzetközi Konzorciumának (ICPerMed) programját, amelyet hivatalosan 2016 novemberében hoztak létre az Európai Bizottság kezdeményezésére. A SAPHIRe-t a flamand kormány Department Economy, Science and Innovation (EWI) koordinálja, tagjai közé tartozik az észak-írországi Public Health Agency (PHA), a magyarországi székhelyű EIT Health InnoStars és az EuroBioForum Foundation Hollandiában.

Forrás: https://www.saphire-eu.eu/workshops

A rendezvény keretében 4 előadást láthattak a résztvevők. Elsőként a svájci Swiss Personalized Health Network (SPHN) mutatkozott be. A programot a svájci kormány kezdeményezte, célja az összehangolt infrastruktúra kiépítése az egészségügyi adatok átjárhatóvá és kutatások számára megoszthatóvá tétele érdekében. A második bemutatón a Luxemburgi Egyetem munkatársa ismertette a Személyes Egészségügyi Nyilvántartások (Personal Health Records, PHR) rendszerét. A harmadik előadó a holland Lifelines képviselője volt. Projektjük célja, hogy az egészséges öregedés területén végzett multidiszciplináris kutatásokhoz kapcsolódó adatok és minták világszerte elérhetővé váljanak. Az utolsó prezentációt a belga Janssen cég Kutatás-Fejlesztési részlegének tudományos igazgatója tartotta Project ATHENA (Augmenting THerapeutic Effectiveness through Novel Analitics) programjukról.

Forrás: https://www.janssen.com/belgium/rd-janssen

A Medtech4 Europe projekt az Interreg Európa Programon belül az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásában valósul meg.