2020. november 12-én a FIWARE közösség tartott online webináriumot „Fenntartható agrár-élelmiszerláncok digitális átalakítás révén” címmel, melyen a DDRIÜ Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség (továbbiakban: DDRIÜ) kollégája is részt vett.

A FIWARE egy független, nyílt közösség, amelynek tagjai elkötelezték magukat  küldetésük megvalósítására: „nyílt, fenntartható ökoszisztéma kiépítése nyilvános, jogdíjmentes és megvalósítás vezérelt szoftver platformok köré, amelyek megkönnyítik az új intelligens alkalmazások fejlesztését több szektorban”. A FIWARE közösséget egyrészt a technológia közreműködői alkotják, másrészt azok a szervezetek, akik hozzájárulnak a FIWARE ökoszisztéma kiépítéséhez és annak fenntarthatóvá tételéhez.

A rendezvényen elején az Európai Bizottság tisztségviselője prezentált a digitális és az adat technológiák szerepéről a mezőgazdaságban. Ezt követően az Európai Bizottság kabinet szakértője az Európai Unióban működő agrár- és élelmiszertechnológiai startup-ok jövőjéről tartott előadást. A továbbiakban  a kanadai Precision Strategic Solutions alapító igazgatója „A Farmot” mutatta be, illetve az Easy Global Market (EGM) alapító ügyvezetője beszélt röviden tapasztalatairól.

A program második felében három esettanulmányt mutattak be a szervezők. Elsőként a dél-koreai KAIST Egyetem PhD. jelöltje az „Entitás- és eseményalapú IoT platformok az együttműködési képesség felé” címmel ismertette egyetemi tevékenységeiket. Utána a spanyol Digitanimal and Sensowave ügyvezetője prezentálta a haszonállatok GPS alapú nyomon követésében elért fejlesztéseket. A harmadik előadásban a precíziós szántóföldi gazdálkodást segítő platform létrehozója mutatta be a felület működését.

Forrás: https://digitanimal.com/product/localizador-gps-vacas/

Az előadások témái hasznos információkkal támogatják a DDRIÜ Regions 4Food Interreg Europe projekt megvalósítása érdekében végzett munkáját.

A Regions 4Food projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.