A DDRIÜ Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. (DDRIÜ Nonprofit Kft.) az eBussed PGI05948 INTERREG EUROPE projekt (https://www.interregeurope.eu/ebussed) magyarországi partnereként vett részt a program második webináriumán. A cél, támogatni az elektromos buszok üzembe állítását, emellett a partnerek aktív részvételével növelni az elektromos buszok és az alacsony szén-dioxid kibocsátású tömegközlekedés elterjedését.

A DDRIÜ Nonprofit Kft. az elsőhöz hasonlóan, a második eBussed online szemináriumon is részt vett, mely 2020.10.20-án került megrendezésre. Az eBussed Tech Webinárium 2 című előadás fókuszában a Tribus holland e-buszgyártó cég és termékeinek bemutatása valamint az elektromos buszok töltőállomásainak hálózati csatlakozása és az ezzel összefüggő problémák álltak.

Forrás: https://www.tribus-group.com/

Forrás: https://www.tribus-group.com/

Az esemény a napirend áttekintésével indult, melyet Aleksi Heinonen (eBussed projektmenedzser, Turku University of Applied Sciences, Finnország) ismertetett. Először Eric Henneken (Tribus Group, Hollandia), mint e-mobilitási menedzser beszélt a Tribus e-busz gyártó cégről és termékeiről. A prezentációt a cég bemutatásával kezdte. A Tribus Group midibuszokat, városi elektromos buszokat (Movitas) gyárt és ők a beszállítók a kerekesszék átalakító termékeknél. A prezentáció további idejében a Movitas elektromos buszok felépítését, működését ismertette részleteiben.

A webinárium másik előadója Domonique Roggo (Turku University of Applied Sciences, Finnország) a megújuló energia rendszerek kutatója. Rövid bevezetés után, a SeBNet és más kutatási projektek bemutatása következett, melyek kapcsolódnak a témához. Az esemény további témája a gyors töltőállomások hatása az elosztó hálózatra (feszültség stabilitás, túltöltések, vibrálás, harmonikus frekvenciák és egyéb interferenciák, instabilitás) és ezek hatásának csökkentésére szolgáló lehetőségek és megoldások megvitatása.

Forrás: https://www.tuas.fi/en/about-us/contact-info/2205/dominique-roggo/

Az előadás végső következtetések levonásával zárult. A felmerülő kérdésekre az előadók készséggel adtak választ. A program keretén belül legközelebb a havi értekezlet kerül megrendezésre 2020.10.28-án.

A projekt az Interreg Európa Programon belül az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásában valósul meg.