Az Interreg V–A Magyarország–Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 keretében megvalósuló ECOoperation projekt 2020. szeptember 28-án 10:00-11:00 óra között tartotta meg nyitó konferenciáját . A 2020. júliusában indult program Vezető Kedvezményezettje a csurgói Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium. További kedvezményezettjei a horvát Srednja škola Prelog (Prelogi Gimnázium), valamint a szintén horvát kaproncai „Fran Galović” Gimnázium. A Prelogi Gimnázium munkáját a REDEA Ügynökség támogatja, a „Fran Galović” Gimnáziumét a PORA Ügynökség, míg a Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium munkáját a DDRIÜ Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség (továbbiakban: DDRIÜ) segíti.

A projekt a határmenti régió három iskolájában tanuló diákok közös környezeti és kulturális értékeinek tudatosításához járul hozzá tudományos és sporttevékenységek megvalósításával. Olyan tevékenységek szerepelnek benne, mint a kerékpározás, kajakozás, kempingezés és kertészkedés, amelyek elősegítik a hosszú távú, határon átnyúló oktatási együttműködést a résztvevő intézmények között. A program fontos eleme, hogy a diákok megismerjék a partnerországok hagyományos értékeit és helyi kulturális ismeretket szerezzenek.

A kerékpározás, kajakozás, kempingezés és kertészkedés mind olyan közös programok, amelyek elősegítik a hosszú távú, határon átnyúló oktatási együttműködés kialakítását a résztvevő intézmények között amellett, hogy a diákok megismerik a partnerországok természeti értékeit.

A rendezvényt a Prelogi Gimnázium nyitotta meg, majd a ’’Fran Galović” Gimnázium és a Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. Bemutatkoztak ez iskolák, mint oktatási intézmények és a résztvevők  egyeztettek a program megvalósításáról. Végezetül a DDRIÜ Nonprofit Kft. képviselője ismertette az ECOoperation projekt főbb tudnivalóit és adatait a résztvevőkkel.

 

A projekt az EU támogatásával a Magyarország- Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósul meg.