A Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség, mint a Regions 4Food Interreg Europe projekt partnere, részt vett egy újabb online webináriumon 2020. július 22-én, melyet World Business Angels Forum (WBAF) és az European Foundation for Innovation and Technology Development (INTEC) szervezett.

A találkozón a szakértők a jelenlegi vírushelyzet agrár-élelmiszerláncot sújtó következményeit vizsgálták. Ehhez kapcsolódóan készítettek egy jelentést, amely igyekszik átfogó képet nyújtani az induló, az agrár-élelmiszerláncban működő start-up vállalkozásokról. Ez a szektor kritikus helyzetbe került a COVID-19 vírus miatt, ami egyben rendkívüli lehetőséget is jelent a digitális és innovációs átalakulás fejlesztésére. Maga a jelentés széleskörű, a vállalkozások ökoszisztémáját elemzi, megoldásokat keresve a fejlesztési lehetőségekre. Ezek körvonalazzák azokat a kategóriákat, amelyek irányt adtak a jelentésben: agrártechnológia, állattenyésztés, halászat, feldolgozóipar, intelligens eszközök és főzés, hulladékkezelés, fogyasztói alkalmazások, élelmiszer-biztonság, élelmiszer-szállítás, genetikai fejlesztések, mesterséges fehérjék, stb.

A rendezvény moderátora Juan Francisco Delgado volt, aki az Európai Innovációs Alapítvány alelnöke és a WBAF szenátora az Európai Unióban, valamint a jelentésről készült összefoglalót is ő mutatta be. Az INTEC Alapítvány kvantitatív adatszolgáltatási infrastruktúrája több mint 3000 vállalat, több mint 42 ökoszisztéma adatait, és világszerte több mint 100 induló vezető felmérési adatait tartalmazza. Ezekből dolgoztak a jelentés összeállításakor is.

Juan Farncisco Delgado-n kívül még olyan szaktekintélyek vettek részt a találkozón, mint Baybars Altuntas a WBAF elnöke, Rudy Arnoud közgazdász, az ESCALAR Program résztvevője és az Európai Bizottság munkatársa, Isabel Bombal a spanyolországi Mezőgazdasági, Halászati és Élelmezési Minisztérium innovációs és vidékfejlesztési főigazgatója, Jose Bayon Lopez az ENISA elnöke, David Cierco Jimenez de Praga a Red.es ügyvezető igazgatója, valamint Paula Morales a FYCMA Fair igazgatója.

A webinárium széleskörű helyzetelemzést nyújtott a vírusválság miatt kialakult helyzetről és az innovációs lehetőségekről – mindezek jól kapcsolódnak a DDRIÜ NKft. Regions 4Food projektjének akciótervezéséhez.

A Regions 4Food projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.