A jelenlegi különleges járványügyi helyzetre való tekintettel egyre több találkozót tartanak világ-szerte digitális formában. Ezek közül az egyik a Medtech4 Europe projekthez kapcsolódó, francia CEA Tech online showroom bemutatója volt 2020. június 24-én, melyen a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. is részt vett.

A CEA Tech a CEA (a Francia Atomenergia és Alternatív Energia Bizottság) technológiai kutatóegysége, amely az IKT, az energia és az egészségügy területén fejleszt. A Kutatóegység törekszik a kutatás és az üzleti világ között szakadék áthidalására azáltal, hogy innovációs szemléletet és szakértelmet biztosít a technológiák fejlesztéséhez és terjesztéséhez.

A grenoble-i bemutatótérben számos innovációs és technológiai fejlesztést tekinthető meg. Közel 400 négyzetméteren egészségügyi, mobilitási, energetikai fejlesztéseket ismerhetnek meg az érdeklődők, valamint azt, hogy ezek hogyan válnak eladható termékké.

Az élő közvetítés alatt az egészségügyi fejlesztési szektor szempontjából több termék is kiemelkedőnek bizonyult. Az egyik egy testhőmérsékletet mérő kamera volt, ami a jelenlegi járványügyi helyzetben fontos szerepet tölthet be. Bemutatásra került egy alvási apnoe vizsgálatot könnyítő karpánt is, amelynél a beágyazott érzékelők a pulzusszámot, a szívritmus változásait, az oxigén telítettséget, valamint a test zsírtartaltalmát mérik. A másik kiemelkedő fejlesztés az Avalun LabPad elnevezésű készülék volt, ami széles skálán végez különböző diagnosztikai teszteket egyszerűen, egy vércsepp segítségével. A vizsgálatok között szerepel a sejtdinamika, vagy kolorimetria, de ezeken kívül alkalmas még a vércukorszint, a koleszterin és a trigliceridek meghatározására is. Az eredményeket közvetlenül okostelefonra, vagy táblagépre továbbítja Bluetooth-on keresztül, így biztosítva a vizsgálatok gyorsabb menetét.

A fentieken kívül még számos érdekes eszköz található a CEA Tech bemutatóteremben, ezért érdemes személyesen is ellátogatni és szakemberek segítségével személyesen is kipróbálni az egyes innovációkat.

A projekt az Interreg Európa Programon belül az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásában valósul meg.